Crkvama vraćeno 20.000 ha šuma

Javno preduzeće (JP) "Srbijašume" je, u skladu sa Zakonom o restituciji, vratilo crkvama i verskim zajednicama 20.000 hektara (ha) šuma.

Srbija

Izvor: B92

Nedelja, 09.10.2011.

15:27

Default images

"Srbijašume" su jedna od najaktivnijih organizacija u Srbiji kada je u pitanju Zakon o restituciji, "vratili smo crkvama 20. 000 hektara šuma, svima koje su imale validnu dokumentaciju", izjavio je zamenik generalnog direktora preduzeća Igor Braunović.

"Sve što smo mogli usaglasiti, vraćeno je bez problema i na obostrano zadovoljstvo", a poslednje vraćanje bilo je novouspostavljenoj eparhiji Kruševac", rekao je Braunović, novinarima prilikom otvaranja lovno šumarske kuće "Resava" na Beljanici u četvrtak.

Među 17 Ssumskih gazdinstava (ŠG), najviše šuma je vratilo ŠG "Južni kučaj" iz Despotovca, 7.800 ha.
Direktor ŠG "Južni kučaju" Ranko Šikanja, je istakao da je ovo gazdinstvo imalo velike komplekse šuma koje su pripadale manastirima braničevske i šumadijske eparhije, ali je vratilo oko 25 odsto površina kojima je gazdovalo. ŠG "Južni kučaj" vraćanje šuma manastirima počelo je 2007.godine.

Manastirima braničevske eparhije, Manasiji vraćeno je oko 4.000 ha, Ravanici oko 1.500 ha, manastirima Svetoj Petki, Miljkovom manastiru, manastiru Tomić, oko 150 hektara, precizirao je Šikanja.

Među manastirima šumadijske eparhije vraćeno je Kaleniću, Jošanici, Svetom Vukoji preko 2.100 ha.

"Crkve sada tim šumama gazduju po Zakonu o šumama čije sprovođenje kontroliše Republička inspekcija za šumarstvo, a mi smo sa njima dobre komšije," zaključio je Ssikanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: