"Srbiji potrebna pruga Beograd-Bar"

Prema rečima Miodraga Kostića, vlasnika MK komerca, za razvoj privrede neophodna je "što efikasnija i što jeftinija“ infrastruktura.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 08.10.2011.

00:03

Default images

On kaže da određeni infrastrukturni kapaciteti, poput železnice, mogu da ostanu u državnom vlasništvu, ali da bi trebalo dozvoliti da njima upravljaju privatne firme, kao u Japanu.

Zalažući se za ideju da je privatni menadžer bolji upravnik od države, Kostić je napomenuo da uz manja ulaganja pruga Beograd - Bar već sada može da godišnje preveze sedam miliona tona robe.

Kostić objašnjava da se sa realizovanih milion tona, trenutno koristi samo manji deo njenih kapaciteta.

On je kao negativan primer naveo propali projekat kojim je trebalo da budu osnovane dve kompanije, jedna nadležna za deo pruge kroz Srbiju do granice sa Crnom Gorom i druga pod čijom bi upravom bio deo pruge od granice sa Srbijom do Bara.

U čitav projekat bi se uključila i Luka Bar čime bi se stvorio "održivi“ transportni sistem. Međutim, projekat je propao, zbog, kako je naveo Kostić "nedovoljne političke inicijative“ za njegovu realizaciju.

"Siguran sam da bi Evropska investiciona banka taj projekat rado finansirala", dodao je Kostić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

46 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: