Malinari sutra ispred Vlade Srbije

Poljoprivrednici iz Zlatiborskog i Moravičkog okruga, članovi Unije proizvodjača malina i drugog jagodičastog voća najavili su za sutra dolazak u Beograd.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 07.10.2011.

19:59

Default images

Oni najavljuju miran protest ispred Vlade Srbije, nezadovoljni otkupnom cenom ovogodišnjeg roda.

Predsednik Skupštine Unije proizvođača tog voća Dragiša Terzić kaže da će se njihovi članovi okupiti od 12 do 15 sati na mirnom protestu pred zgradom vlade i tražiti razgovor s premijerom Mirkom Cvetkovićem ili ministrom poljoprivrede Dušanom Petrovićem.

"Biće to dostojanstven protest zbog neuvažavanja problema sa kojima se bore malinari, od čijeg truda država ima godišnji devizni priliv od najmanje 150 miliona evra", kazao je Terzić.

On je dodao da malinari traže da akontna otkupna cena za ovogodišnji rod bude najmanje 100 dinara, da država stimuliše izvoz sa još 26 dinara po kilogramu i da malina bude proglašena za strateški proizvod.

Kao jedan od razloga za sutrašnji protest, malinari navode nepoštovanje dogovora od 6. avgusta sa ministrom Petrovićem, kada je, kako tvrde, dobijeno obećanje da će akontna otkupna cena maline biti povećana sa 90 na 100 dinara, čime bi bili pokriveni osnovni troškovi prozvodnje.

Pošto su im, kako kaže, pod pritiskom lokalnih vlasti u više mesta, poput Kosjerića, Bajine Bašte, Arilja, otkazani rezervisani autobusi, oni će tokom noći i ujutru krenuti za Beograd sopstvenim automobilima ili redovnim autobuskim i železničkim saobraćajem.

Malinarima će se pridružiti i grupa od osam članova Unije, koji su juče pešice krenuli za Boegrad iz Preljine kod Čačka, a koji će noć rovesti kod Lipovičke šume.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: