Poznati najviše duguju za porez

Objava imena najvećih dužnika po osnovu naplate poreza i doprinosa uskoro neće biti službena tajna, kaže državni sekretar u Ministarstvu finansija Miodrag Đidić

Srbija

Izvor: Beta, Tanjug

Petak, 07.10.2011.

18:13

Default images

Poreska Uprava će imati zakonsku mogućnost da objavi imena 100 najvećih dužnika posle izmena Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji, rekao je on.

U Poreskoj upravi ističu da je sporan član sedam pomenutog Zakona koji onemogućava da se javno obelodani koje kompanije, u privatnoj i javnoj svojini, ali i fizička lica, su najveći dužnici.

Đidić je istakao da očekuje da će predlog izmena tog zakona biti gotov u narednih desetak dana, kako bi se o njima izjasnila Vlada i prosledila ih Skupštini na usvajanje. Radi se, kako je objasnio Đidić, o izmeni nekoliko zakonskih odredbi kojima će biti ukinuta službena tajna na objavu imena najvećih 100 dužnika.

"To ne znači da će Poreska uprava biti obavezna da objavljuje ko najviše duguje po osnovu poreza i doprinosa, već će imati ovlašćenje da objavi imena 100 najvećih dužnika", rekao je on.

Procene su da preduzeća i građani po osnovu poreza i doprinosa duguju državi oko 700 milijardi dinara, a da je od toga polovina dug 100 najvećih dužnika.

Procenjuje se da dugovi Fondu za zdravstvo i nezaposlene dostižu približno 230 milijardi dinara, a slična su potraživanja države za penziono i invalidsko osiguranuje. Kada se tome dodaju i dugovi na ime neplaćenog PDV-a i poreza na dobit, jasno je da sve to premašuju dve trećine ukupnih dugovanja državi za poreze i doprinose.

Među najvećim dužnicima su, kako tvrde u Poreskoj upravi, poznati biznismeni i estradne ličnosti, političari i sportisti, ali i javna i komunalna preduzeća.

Poreska uprava je sredinom jula podnela inicijativu za izmene Zakona o poreskom postupku i administraciji, kako bi mogla da objavljuje imena poreskih dužnika na svom sajtu i u medijima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: