Jeremić: Kina bi da uloži 2 mlrd. $

Kineski privrednici su u razgovorima sa srpskim ministrom spoljnih poslova Vukom Jeremićem iskazali spremnost da investiraju dve milijarde dolara u Srbiju.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 07.10.2011.

13:02

Default images

Jeremić je danas počeo zvaničnu posetu Kini u Hong Kongu, susretom sa rukovodstvom velikih kompanija kojima je predstavio mogućnosti ulaganja u Srbiju.

Konkretni projekti za koje je kineska strana pokazala interesovanje ukupne su vrednosti od oko dve milijarde dolara, sa periodom ulaganja od nekoliko godina, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova. "Izuzetno sam zadovoljan današnjim sastancima, a projekti o kojima smo razgovarali mogli bi biti spremni za implementaciju vrlo brzo, već krajem meseca", izjavio je Jeremić nakon sastanaka u Hong Kongu.

Kineski preduzetnici su posebno interesovanje pokazali za direktne investicije u oblasti energetike i tekstilne industrije.

"Jedna od kompanija izrazila je spremnost da prebaci značajan deo svoje proizvodnje za evropsko tržište u Srbiju, dok su ostali projekti grinfild investicije u oblasti visoke energetske tehnologije", rekao je Jeremić.

Dogovoreno je da već tokom naredne nedelje u Beograd doputuju kineski stručni timovi, koji bi sa srpskim predstavnicima dogovorili uslove i pripremili tekstove sporazuma o razumevanju koji bi mogli biti potpisani do kraja oktobra, kada se očekuje poseta guvernera jedne od ekonomski najrazvijenijih kineskih provincija Guangdonga, navedeno je u saopštenju.

Srpski ministar je dodao da je Kina danas jedna od retkih zemalja koja ima kapacitet za direktna ulaganja u inostrantsvo i da za ta sredstva ceo svet pokazuje ogromno interesovanje.

"Srbija ima važnu komparativnu prednost, a to su izuzetno dobri politički odnosi koje smo strpljivo gradili u prethodnom periodu. Ovo je trenutak u kojem ćemo se potruditi da ta činjenica dođe do izražaja prilikom njihovog odlučivanja o ekonomsko-strateškom pozicioniranju u Evropi", izjavio je Jeremić.

Srpski šef diplomatije će se sutra u Pekingu sastati sa kineskim ministrom inostranih poslova Jang Điečiom, a u nedelju i ponedeljak predsedavaće sednicom Međudržavnog komiteta za ekonomsku saradnju koji predvode Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije i Ministarstvo privrede Kine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

82 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: