Udovički: Neke glave koče saradnju

Prepreka za povezivanje u jugoistočnoj Evropi je samo u nekim ''glavama", kaže direktorka Regionalne kancelarije Programa UN za razvoj za Evropu Kori Udovički.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 07.10.2011.

11:45

Default images

Udovički je pitala šta sprečava dogovor za izvoz jabuka i šljiva na moskovsko tržište.

Udovički je ukazala da sada nije moguće izvoziti na brzo rastuće rusko tržište, jer je tamo za svaki ugovor potrebna količina koju nijedna od zemalja regiona ne može sama da obezbedi.

Udovički je ocenila da je za povećanje konkuretnosti potrebna disciplina, dogovor, organizacija i bolja infrastruktura, ukazujući na mogućnost izvoza vina iz regiona u Kinu.

Ona je ocenila da je Srbiji zbog visoke inflacije u zemlji opala konkuretnost, što predstavlja rak ranu, jer se pokušava potrošiti više nego što ima i "inflacija nam govori da ne možemo toliko da trošimo".

Udovička je ocenila da samit biznis lidera jugoistočne Evrope predstavlja promenu i odličan početak regionalne saradnje, izrazivši uverenje da će biti nastavljen rad u oblasti postignutih dogovora.

U Arandjelovcu će danas biti završen dvodnevni samit biznis lidera jugoistočne Evrope, na kome više od 100 privrednika, predstavnici medjunarodnih finansijskih institucija, Svetske banke, MMF-a, Evropske banke za obnovu i razvoj dogovara kako poboljšati poslovni dijalog u regionu i otkloniti prepreke koje koče bolju saradnju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

12 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: