Beogradska berza u senci krize

Glavni razlog za dvonedeljni pad Beogradske berze je strah investitora od nove krize u svetu zbog čega ne žele da se upuštaju u nove investicije.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 07.10.2011.

10:09

Default images

Domaći analitičari procenjuju da će investitori za sada čekati i vrlo retko ulagati.

Srpsko finansijsko tržište je veoma "plitko" i burno reaguje na svaku promenu, a veliki investitori strahuju od nove krize i zato dolazi do pada berzi u regionu i Evropi, kaže zamenik glavnog i odgovornog urednika nedeljnika NIN Milan Ćulibrk.

Drugi razlog pada prometa na Beogradskoj berzi je valutni rizik, jer strani investitori moraju devize da menjaju za dinare kada trguju na berzi, a kada prodaju hartije od vrednosti postoji strah da će izgubiti na kursnim razlikama prilikom promene dinara u evre ili dolare, objasnio je Ćulibrk. On kaže da postoji i treći razlog za ustezanje investitora, a to je bojazan da izveštaji o poslovanju firmi, čijim se akcijama trguje na berzi, nisu verodostojni, tako da bi njihovo ulaganje nosilo rizik.

"Dok ne dođe do pozitivnog zaokreta na evropskim i svetskim berzama, srpsko tržište će padati", naglasio je Ćulibrk i dodao da će investitori za sada čekati i vrlo retko će ulagati.

Saradnik internet portala makroekonomija.org Draženko Lukač kaže da objašnjenje za pad prometa Beogradske berze treba tražiti u makroekonomskim kretanjima u zemlji, a jedan od razloga je i strah od dužničke krize koja je zahvatila svet.

U bliskoj budućnosti, Lukač očekuje "totalnu apatiju" kod prodaje i tražnje za hartijama od vrednosti na Beogradskoj berzi, naglašavajući da nema nagoveštaja da će se domaća berza uskoro oporaviti, niti treba očekivati dolazak velikih investitora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: