Berglof: Ovaj region ima potencijal

U Evropskoj banci za obnovu i razvoj (EBRD) su uvereni da u jugoistočnoj Evropi postoji potencijal za veći privredni rast.

Srbija

Izvor: Tanjug

Petak, 07.10.2011.

10:03

Default images

Glavni ekonomista EBRD Erik Berglof kaže da se velika pažnja posvećivala fiskalnoj konsolidaciji zemalja u regionu, a da je zanemarena briga o privrednom rastu, što je bilo pogrešno.

"Otpornost vašeg regiona je povećana", kazao je Berglof, ali i naglasio da su i dalje prisutne opasnosti - rast javnog finansiranja i privatni eksterni dug, koji se i pored očekivanja nije smanjio.

Ono što zabrinjava EBRD je i rast udela problematičnih kredita u regionu, dodao je

Berglof i izrazio zabrinutost zbog ukupne privredne klime u zoni evra, ističući da je sada trenutak za akciju, jer se suočavamo sa ozbiljnom situacijom.

Prisutan je pad poverenja u sposobnost onih koji donose odluke, izrazio je svoju bojazan vodeći ekonomista EBRD.

"Postoje znakovi da smo na granici recesije“, poručio je ekspert EBRD, naglašavajući da je privredni rast u većini evropskih zemalja sada usporen.

On smatra da je ekonomska situacija u svetu "veoma ozbiljna" i da su neke zemlje istočne i jugoistočne Evrope veoma izložene problemima evro zone.

Berglof kaže da je aktuelnu krizu obeležio "pad poverenja u sposobnost onih koji donose odluke" i da više nije siguran šta je dogovoreno na letošnjem samitu o Grčkoj i stabilnosti Evrope.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: