“Restituciju obojili svim bojama“

Mreža za restituciju u Srbiji će Vladi Srbije uputiti inicijativu za hitne promene zakona o javnoj svojini i o vraćanju oduzete imovine i obeštećenju.

Srbija

Izvor: Tanjug

Petak, 07.10.2011.

09:55

Default images

Prema njihovoj oceni, promene tih zakona potrebne su da bi se obezbedilo efikasno vraćanje imovine i omogućila zamenska restitucija iz postojeće državne, odnosno javne svojine koje ima i nekoliko desetina puta više od potraživanja.

"Insistiraćemo da se promenama zakona omogući zamenska restitucija, kako bi se izbegla ili svela na minimum potreba da se građani opterećuju izdvajanjima za obeštećenje, odnosno da sami sebe obeštećuju", ističe se u saopštenju. U osvrtu na primedbe o diskriminaciji među korisnicima restitucije, iz tog udruženja su ukazali da je od preko 140.000 podnetih prijava za restituciju, iz Mađarske stiglo 702, Nemačke 488, a iz Austrije 401.

"Sa orkestriranom kampanjom prikazivanja i farbanja restitucije nacionalnim, okupacionim, gerontološkim i buržoaskim bojama, sakriva se činjenica da se u Srbiji potražuje samo manji deo oduzete imovine", navodi se u saopštenju.

Ostala imovina će, dodaje se, ostati u "faktičkoj vlasti partija na vlasti i retkih pojedinaca koji su im bliski".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: