Tadić: Spasa nema, propasti nećemo

Predsednik Srbije Boris Tadić kaže da Srbija ekonomske probleme sa kojima se suočava mora rešavati nekonvencionalnim potezima.

Srbija

Izvor: Tanjug

Petak, 07.10.2011.

05:31

Default images

On navodi da to treba raditi i nastavkom ulaganja u infrastrukuru i poboljšanjem klime za investicije.

Tadić je istakao da se danas u drugom talazu krize, odnosno krizi evra, već postavlja pitanje da li svetu predstoji i treći talas i kako će se on manifestovati.

Iako danas mnoge ekonomske mere koje se primenjuju širom sveta ne vode sasvim sigurno ekonomskom razvoju, prema Tadićevim rečima, sasvim je izvesno da male države, naročito one koje imaju nerazvijenu infrastrukturu, ne mogu da računaju na razvoj ukoliko ne ulažu u infrastrukturu. "Danas živimo u vreme kada nema jednoznačnog odgovora, i ne postoji nijedna ekonomska mera bez mračne strane", rekao je Tadić i dodao da se u vreme krize mora razmišljati nekonvencionalno i čak razmotriti da li posegnuti za sredstvima kojima je do sada obezbeđivana makroekonomska stabilnost kako bi se ona preusmerila u razvoj infrastrukture.

Srbija je, kako je poručio, uprkos svim teškoćama odlučna da izvede reforme koje su pred njom i ima jasnu viziju kuda treba da ide i gde joj je mesto u budućnosti.

Članstvo u EU, kako je objasnio, nije formalni cilj Srbije, već način da se u skladu sa najboljim standardima društvo unapredi na ekonomskom, političkom i bezbednosnom planu.

"Time doprinosimo našim građanima, popravljamo atmosferu za poslovanje i stvaramo povoljan ambijent u regionu, jer nijedna zemlja se nije razvijala ako je postojala u siromašnom okruženju, nijedna zemlja ne može da se razvija u uslovima konflikta i ako pažnja nije usmerena na izgradnju nedostajućeg segmenta privrede", rekao je Tadić.

On je rekao da se, čak iako se EU na najbolji mogući način izbori sa krizom evra, postavlja pitanje "u kakvom ćemo se svetu probuditi" u godinama koje dolaze, kakav će biti odnos snaga u svetskoj ekonomiji, i gde će u toj konstalaciji biti prostor za male zemlje sa ranjivim ekonomija i nezavršenim tranzicijama.

"Delim sa vama zabrinutost, ali to ne znači da sam pesimista. Mi ovde već 20 godinama uspevamo da preživimo u bezizlaznim situacijama, sve u skladu sa devizom: spasa nam nema ali propasti nećemo, i ubeđen sam da ćemo i ovoga puta pronaći rešenja za probleme sa kojima se suočavmo iako ih nema niko u svetu", rekao je Tadić.

I pored svega, investitori koji su u protekloj deceniji uložili u Srbiju bili su, kako je primetio Tadić, prijatno iznenađeni uslovima za poslovanje i njihove predrasude bile su razvejane, a Srbija će nastaviti da gradi povoljnu klimu za investicije iako je njih u vreme krize sve manje.

Moramo sami da tražimo rešenja

Predsednik Srbije Boris Tadić je prethodno, na Samitu 100 biznis lidera Jugoistočne Evrope, rekao da male države moraju početi same da traže rešenje, a ne da se rigidno prate utvrđeni ekonomski sistemi i ideologije.
Čitav svet se, prema njegovim rečima, nalazi na velikoj prekretnici, jer završava se jedna epoha i uspostavlja nova, kada su čak i ekonomije poput američke dovedene u pitanje i kada dolazi do pregrupisavanja na mestu svetskog ekonomskog lidera.

"Živimo u jazu, a on proizvodi konsternaciju i destruktivno dejstvo - iznad svega u malim državama. Danas male države očekuju da vide šta će se desiti u velikim državama i koliko nivoa dna imamo", konstatovao je on.

Tadić je izrazio žaljenje zbog toga što, s obzirom na tešku ekonomsku situaciju u čitavom svetu, ne može da u budućnost gleda sa velikim optimizmom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

70 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: