Ko u Srbiji najviše duguje za porez

Poreska uprava uskoro će obelodaniti imena 100 najvećih dužnika državi na ime poreza i doprinosa.

Srbija

Izvor: Blic

Petak, 07.10.2011.

05:20

Default images

Analitičari, ipak, tvrde da je reč o još jednom potezu u izbornoj kampanji koji je teško ostvariv, ali i da je budžetska kasa u ozbiljnom minusu i da je potrebna bolja naplata poreza.

Privreda i fizička lica trenutno duguju državi između 600 i 700 milijardi dinara od čega se bar polovina odnosi na dug 100 najvećih dužnika.

Među njima ima i najpoznatijih biznismena, ali i političara i sportista, te javnih i komunalnih preduzeća. Samo dugovanja za penziono i invalidsko osiguranje iznose oko 230 milijardi dinara. Još toliko se duguje fondu za zdravstvo i nezaposlene, a nisu zanemarljiva ni potraživanja po osnovu PDV-a i poreza na dobit“, kaže izvor Blica blizak Poreskoj upravi Srbije. On dodaje da je od ukupnog duga moguće naplatiti bar trećinu ili oko 250 milijardi dinara. Ostalo se odnosi na dugovanja preduzeća u privatizaciji i stečaju nad kojima se zabranjuje prinudna naplata.

Poreska uprava je podnela inicijativu za objavljivanje imena poreskih dužnika sredinom jula ove godine. Direktor Poreske uprave Dragutin Radosavljević predložio je da se mesečno objavljuje lista 100 najvećih dužnika u medijima. Njihova imena danas važe za službenu tajnu.

Ne treba nikoga štititi, a javno objavljivanje dužnika imaće i preventivnu ulogu u plaćanju poreza. Zakon bi trebalo da stupi na snagu do kraja ove godine“, izjavio je Radosavljević.

On je dodao da pod lupu javnosti ne bi došli poreski dužnici koji su podneli zahtev za odlaganje poreskog duga uz adekvatnu garanciju. Ovakav presedan Vlade Srbije, kako ga nazivaju pojedinci, analitičari tumače kao potez koji se zbog nedostatka rezultata uoči izbora mogao očekivati.

Predsednik odbora Agencije za borbu protiv korupcije Zoran Stojiljković kaže da to “nije nikakva revolucija, već situacija kada ste u otvorenoj izbornoj kampanji, a kada premijer Cvetković nema ekonomske i socijalne rezultate s kojima može da izađe pred narod“.

U tom momentu, to je način da Vlada poboljša imidž i da pokaže volju za borbu protiv korupcije i verujem da će obelodaniti imena najvećih dužnika“, objašnjava on.

Na pitanje da li će se na taj način Vlada zameriti najvećim biznismenima, on kaže da epilog može biti lobi koji će forsirati priču da privednici nisu plaćali porez jer ih je država uništila. Član Saveta za borbu protiv korupcije Stjepan Gredelj "ne veruje da će Vlada pristati da budu obelodanjena imena dužnika“.

“Mislim da je ta priča samo oblik dodvoravanja biračima i da je reč o plitkoj socijalnoj demagogiji. Teško je verovati u priču da će se Vlada zameriti ozbiljnim privrednicima. Pa nedavno su privrednici osnovali pokret sa kojim hoće u Vladu, što dodatno govori o njihovim vezama“, kaže Gredelj.

Profesor na Filozofskom fakultetu Miodrag Zec ističe da je obelodanjivanje imena dužnika samo prvi korak koji Vlada treba da uradi.

“Sada se mora ići i na zakone koji će sprečiti lanac nelikvidnosti i prebacivanje dugova. Borba protiv poreskih neplatiša samo je zahtev vremena. Ceo svet se bori protiv dugovanja jer danas dugove ne plaća ni država, zaključuje Zec.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: