Država vraća dugove po svom izboru

Problem vrzinog dužničkog kola u kome svako svakom duguje neće biti rešen ni kada vlada za nekoliko dana donese uredbu o ograničenju rokova plaćanja.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 07.10.2011.

05:13

Default images

Privrednici - savetnici u Vladi Srbije – smatraju da je čvor nelikvidnosti najviše zapetljan kod javnih preduzeća na koje se ova uredba ne odnosi.

Posle usvajanja ovog dokumenta, samo republički i lokalni državni organi biće u obavezi da u roku od 60 dana vrate svoje dugove privredi. Prema podacima Ministarstva finansija, oni iznose 4,5 milijardi dinara.

Sa druge strane, javna preduzeća privredi duguju čak sedam puta više novca. U Ministarstvu finansija, naime, objašnjavaju da bez obzira na to što su dugovi javnih preduzeća dostigli 30 milijardi dinara, njihova potraživanja su čak četiri puta veća i iznose 120 milijardi dinara. To znači da su javna preduzeća mnogo veći poverioci nego dužnici. Zato će država, kako je nedavno najavilo Ministarstvo finansija, zajedno sa predstavnicima privrede tražiti način da se ovaj problem reši.

Što se tiče Nikole Pavičića, počasnog predsednika Tarketa, nadležni imaju neku čudnu logiku. Ako su već potraživanja javnih preduzeća toliko visoka, Pavičić se pita zašto država toleriše direktore javnih preduzeća koji nisu u stanju da naplate tolika potraživanja. Prema njegovoj oceni, prilično je čudno i to što Poreska uprava ima čak 230 milijardi dinara nenaplaćenih doprinosa.

“Ovde se toleriše nešto što se ne sme tolerisati i što je krivično delo. Pri tome se ne zna ko su ti privrednici i veliki sistemi koji ne izmiruju svoje obaveze prema državi i ne plaćaju svoje obaveze. Pitanje je ko to ima diskreciono pravo da suspenduje primenu nekog zakona. Ovde je već postala praksa da se ne donose propisi protiv velikih sistema koji mnogo duguju“, kaže Pavičić.

Mirko Todorović, vlasnik konfekcije Todor, kaže da između države i javnih preduzeća treba da stoji znak jednakosti jer su direktori ovih firmi odgovorni Vladi Srbije. On, ipak, smatra da je donošenje ove uredbe samo prvi korak u raspetljavanju vrzinog dužničkog kola i da je takav potez nadležnih, bez obzira na sve – za pohvalu.

“Odnekud se mora krenuti i mislim da će država donošenjem ove uredbe pokazati da ima dobru nameru da problem nelikvidnosti reši“, smatra Todorović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: