Bez pomoći države šećer Hrvatima

Za sada je izvesno da će u Hrvatsku otići repa sa 4.000 hektara, na koliko su tamošnje šećerane ugovorile proizvodnju sa našim ratarima.

Srbija

Izvor: Novosti

Petak, 07.10.2011.

05:09

Default images

Istovremeno, za rod sa preostalih 2.000 neugovorenih hektara još ima izgleda da završi u našim šećeranama.

Da bi se obezbedilo da sva repa dogodine ostane u zemlji, neophodno je da se, u okviru kreiranja mera agrarne politike za narednu godinu, ozbiljno razmisli o stimulacijama za proizvođače, kaže Milan Prostran, sekretar Udruženja za poljoprivredu PKS.

U Hrvatsku, inače, ide i značajan deo repe sa područja koje prirodno gravitira šećerani TE-TO iz Sente, iako ona proizvođačima za kilogram plaća i preko četiri dinara što je, kažu, na granici isplativosti. Tako će, samo sa poljoprivrednog gazdinstva u obližnjoj Staroj Moravici, preko Dunava, otići rod sa oko 650 hektara. Zahvaljujući našoj repi, ali i stimulacijama države, tri hrvatske šećerane, u Osijeku, Županji i Virovitici rade maksimalnim kapacitetom. Hrvatska, naime, iz državnog budžeta proizvođače stimuliše sa 500 evra po hektaru, ali uz potvrdu da su repu prodali domaćim šećeranama“, kaže Ljubiša Radenković, direktor šećerane TE-TO.

Najveći deo od 2.000 hektara pod repom, za koje još nije izvesno hoće li rod isporučiti našim ili šećeranama iz Hrvatske, nalazi se, inače, u Sremu, a većina proizvođača vezana je za dva preduzeća iz Sremske Mitrovice - „Zadrugu 022“ i „Ju Din“.

U prvom kažu da su sa ratarima ugovore o otkupu sklopili još pre četiri godine i pomogli im da ožive proizvodnju, potvrđuju da će jedan deo repe koju im ovi isporuče, prodati hrvatskim šećeranama. O brojkama, međutim, ne žele da govore.

“Uprkos ponudama i korektnim odnosima sa prerađivačima iz Hrvatske, čiji dolazak očekujemo i u četvrtak, sav rod ćemo, gotovo sigurno, ipak isporučiti našim šećeranama“, kaže Nikola Milutinović, vlasnik “Ju Dina“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: