Ekonomske diplomate: Pogodak ili ne

Ove nedelje pred Vladom biće izveštaj o radu 27 ekonomskih diplomata. Ulaganje u privredne ”ambasadore” od 2,5 miliona evra višestruko se isplatilo.

Srbija

Izvor: Novosti

Petak, 07.10.2011.

05:04

Default images

Posle godinu i pet meseci otkako su ekonomske diplomate poslate u dvadeset sedam svetskih metropola, Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja sačinilo je detaljan izveštaj o učincima njihovog rada.

Kako pišu Novosti, izveštaj o rezultatima ”atašea” ove nedelje će biti dostavljen premijeru Mirku Cvetkoviću i Vladi, tako da će sa njim biti upoznati i svi ministri. Tada će se znati i koji od 27 diplomata su uspešno obavili misiju poverenu od države, a ko je podbacio, čime je njegova misija neopravdana. Detalji dokumenta ostaće u prvoj fazi daleko od očiju javnosti, kako se ne bi ugrozili mnogi pregovori za zaključivanje međunarodnih ekonomskih poslova i privlačenje investicija koji su u toku.

Prema saznanjima tog lista, izvesno je samo da će rezultati pokazati da se godišnje ulaganje u privredne ”ambasadore” od 2,5 miliona evra već do sada višestruko vratilo u Srbiju kroz ulaganja.

Privredne diplomate bile su aktivno uključene u proširenje posla nemačkog Drekslera i Leonea, zatim investicija Falkea u Leskovcu, a angažovani su i u pregovorima nemačke energetske firme RWE i EPS-a.

U izveštaju će biti i investicija italijanskog investitora Margariteli koji je u Kosjeriću sklopio posao sa domaćim partnerom Interkop za proizvodnju pružnih pragova, a samo u prvoj fazi najavljeno je ulaganje šest miliona evra i zapošljavanje 60 radnika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: