Delez počeo da isplaćuje dobavljače

Delez grupa, novi vlasnik Delta maksija, je počela da isplaćuje dugove ovog lanca prema dobavljačima.

Srbija

Izvor: Politika

Petak, 07.10.2011.

05:02

Default images

Pojedini manji proizvođači proteklih nedelja dobili su novac koji su potraživali od Maksija, piše Politika.

List navodi i da najveći dobavljači i dalje ne žele javno da govore o iznosu koji im nekadašnji lanac Miroslava Miškovića duguje. Mesecima se, ipak, spekuliše o sumi od oko 300 miliona evra.

Čini se da su tako počela da se ostvaruju očekivanja dobavljača da će im biti isplaćeni dugovi, a još prilikom kupovine Maksija čelnici Deleza su izjavili da preuzimaju sve račune, dugovanja i obaveze Maksija. U zapadnim državama, Delez dobavljače plaća u roku od 60 dana. Potrošači, međutim, još ne primećuju promene u cenama. Pojeftinjenja bi, kažu ekonomisti, mogla da donese jedino znatno oštrija konkurencija.

Miroslav Prokopijević, direktor Centra za slobodno tržište, kažer da je “za dobavljače dolazak Deleza spas, a što se kupaca tiče, niže cene bi mogli da očekuju jedino ukoliko dođe još jedan veliki igrač koji bi otvorio markete na svakom ćošku. Ili barem dva diskontera poput Lidla i Aldija.

Podizanje kvaliteta usluge, a ne osetno niže cene, jedino je što očekuju i u organizacijama za zaštitu potrošača. “Za primetniji boljitak kupaca potrebno je da u Srbiju dođu barem još dva velika lanca“, komentar je i Gorana Papovića, predsednika Nacionalne organizacije potrošača Srbije.

U Ministarstvu poljoprivrede i trgovine procenjuju da će Delez uticati na to da se promeni i odnos drugih trgovaca prema dobavljačima. Oni navode da će “druge kompanije morati da ponude isto ili slično i počeće da se bore za svoje dobavljače koji ulaskom Deleza imaju zdravu alternativu“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: