Tadić: Samo je nebo granica

Predsednik Srbije Boris Tadić istakao je da bi zemlje regiona trebale zajedno da nastupaju na trećem tržištu, te da je tome samo nebo granica.

Srbija

Izvor: Beta

Četvrtak, 06.10.2011.

15:17

Default images

Tadić je, na Samitu 100 biznis lidera Jugoistočne Evrope, istakao da se moraju aktivirati nacionalni i regionalni resursi, te da se region mora više povezati.

Bez namere da oživljavam jugonostalgiju, konstatujem činjenicu da se naše privrede nisu udaljile toliko da ne možemo da razmišljamo o zajedničkom nastupu na trećim tržištima", rekao je predsednik Srbije obraćajući se učesnicima panela "Dogovor za novo doba".

Prema njegovim rečima, postavlja se pitanje kojim putem treba da idu male države čije su male ekonomije najranjivije u velikim ekonomskim krizama.

"Svaka vlada ima svoju odgovornost za područje kojim upravlja, a svaki menadžer za svoju kompaniju, i postavlja se pitanje da li mi ovde na prostoru jugoistočne Evrope možemo da nađemo neko rešenje jer su delovi tog prostora naslonjeni jedni na druge. Imamo unutrašnji potencijal i ti unutrašnji resursi mogu biti odgovor na izazove krize", objasnio je Tadić.

Region mora više da sarađuje

Tadić je, na primeru srpsko-hrvatskih odnosa, objasnio da regionalna ekonomska saradnja mora biti recipročna, odnosno da je neophodno otvoriti vrata za slobodniji protok investicija.
On je objasnio da je više puta razgovarao sa predstavnicima trgovinskih preduzeća iz Hrvatske o plasmanu srpskih poljoprivrednih proizvoda, i da je dobijao obećanja koja nisu ispunjena. "To ne može da bude održivo, jer privreda je dvosmerna ulica. Ako je dobro hrvatskoj privredi, mora biti dobro i srpskoj privredi jer ne postoje zemlje koje su se brzo razvijale a da su imale siromašne susede", zaključio je Tadić.

Tadić je istakao da je neverovatno to što slovenački, srpski i hrvatski privrednici u proteklih deset godina nisu predložili nijedan zajednički privredni projekat u oblastima energetike, poljoprivredi ili novih tehnologija.

"Voleo bih da, kad je u pitanju saradnja Srbije i Hrvatske, ima više jasnih dokaza privredne saradnje", kazao je Tadić. On je rekao da zna više investicija hrvatskih preduzeća u Srbiji, ali da mu je poznata samo jedna investicija srpske kompanije u Hrvatskoj.

Predsednik Srbije je ocenio da je privredna saradnja dvosmerna ulica i da veliki raskorak u suficitu ili deficitu između zemalja ne može da bude održiv na duži rok. "Ne postoji ni jedna zemlja koja se ubrzano razvijala a da su joj susedi bili siromašni", rekao je Tadić.

Predsednik Srbije je postavio i pitanje zašto se ne ide zajednički i koordinisano u modernizaciju železnice, koja je ključna za razvoj privreda svih zemalja regiona. "Naprosto ne činimo sve što možemo da sarađujemo ekonomski, a to bi podiglo i naš međunarodni kredibilitet", konstatovao je Tadić.

Srbija, naveo je primer, ne može da proizvede dovoljno voća za tržiste Moskve, ali bi Srbija, Hrvatska i Slovenija možda mogle da to zajedno učine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

74 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: