Brze pruge sutra, danas 20 na sat

Dok razne državne i druge delegacije navodno nude milijarde evra za modernizaciju srpskih pruga, broj kilometara laganih vožnji sve je veći.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 06.10.2011.

00:11

Default images

Trenutno na čak 700 kilometara naše železničke mreže vozovi saobraćaju brzinom i od svega 20 kilometara na sat. Lagane vožnje, inače, uvodi Železnica Srbije zbog bezbednosti

I to je realnost, jer od zainteresovanosti pojedinih država i njihovih železnica za projekte u Srbiji stanje na prugama se ne popravlja.

Tako su primera radi u medijima spisku zainteresovanih za investicije u obnovu barske pruge uz Italijane i Ruse dodati i Kinezi, kao i Kuvajćani koji su posetili Železnice.

"Činjenica je da su Italijani svoj deo posla, kao što su i obećali, ispunili. Finansirali su izradu studije opravdanosti, kojom je ustanovljeno da je ukupna vrednost obnove pruge na srpskom i crnogorskom delu 340 miliona evra", kaže izvor iz Železnica Srbije.

On dodaje da će se "izboriti Italijani da putni i železnički pravac Beograd-Bar dobije status evropskog koridora. I to je sve".

"Sa Rusima se vode pregovori oko kredita za obnovu barske pruge, ali to je plan tek za drugu fazu zajma, pošto projektna dokumentacija još nije spremna. To je jedino konkretno što je do sada urađeno u vezi sa obnovom barske pruge", navodi taj izvor.

Nedavno je iz Rusije stigao i prvi od 12 novih vozova za Železnice Srbije, koji će biti moguće vožnje i do 120 kilometara na čas.

Kako je izgledao doček prvor novog voza u Srbiji posle trideset godina, pogledajte u našoj Galeriji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: