Ima li još dobrotvora kao Mišković?

Velike privatne kompanije u Srbiji ostvaruje milione evra prihoda godišnje, ali je među njima malo onih koji se odriču dela dobiti za humanitarne svrhe.

Srbija

Izvor: Danas

Sreda, 05.10.2011.

12:12

Default images

Na spisku 56 fondacija registrovanih u Agenciji za privredne registre od privatnih kompanija nalaze se jedino Telenor i kao jedina većinski domaća Delta holding.

“To je spisak fondacija koji smo mi preuzeli od Ministarstva kulture kada je 1. marta počeo da se primenjuje Zakon o fondacijama i zadužbinama. Oni kojih nema na spisku imaju rok do 1. marta naredne godine da se preregistruju i prijave APR-u, kaže Gabrijela Petković iz APR-a, objašnjavajući zbog čega nekih drugih poznatih fondacija nema u njihovom registru.

Nekada Delta humanitarni fond, na čijem je čelu bila Miškovićeva ćerka Ivana Mišković-Karić, prerastao je Delta fondaciju.

„Za četiri godine koliko postoji Delta fondacija donirano je oko pet miliona evra,“ kaže potpredsednica za korporativne komunikacije ove kompanije Jelena Krstović.

Pre nekoliko dana Delta holding je doneo odluku da donira i 10 odsto dobiti kompanije, a Krstović kaže da su „time hteli da daju primer ostalima“.

Ona ističe da je to prvi put da će u Srbiji jedna fondacija raspolagati tako značajnim finansijskim sredstvima.

Vremenu i svim srpskim i jugoslovenskim vladama već decenijama odoleva Karić fondacija. Osnovana još 1979. kao Socijalni savet tada stacionirana u rodnom mesti familije Karić Peći, ova Fondacija je preživela i preseljenje u Beograd i devedesete i uspela da se bez obzira na turbulencije i politički krah njenog osnivača, očuva do sada...

Ceo tekst pročitajte u Fokusu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

62 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: