Ima li otpora prema kineskim parama

Ugovor o kreditu od 340 miliona dolara, koji Kostolac treba da dobije od kineske Eksim banke, mogao bi biti potpisan najkasnije do kraja ovog meseca.

Srbija

Izvor: Politika

Sreda, 05.10.2011.

03:19

Default images

Tako bi, praktično,počela obnova termoblokova u elektrani Kostolac, kaže Dragan Jovanović, direktor Termoelektrana i kopovi Kostolac.

Čeka se da kineska strana dostavi nacrt ugovora o zajmu, o čemu će se izjasniti Ministarstvo finansija, a konačna saglasnost očekuje se od Vlade Srbije. Posle toga sledi ratifikacija u Skupštini, čime ugovor postaje pravosnažan.

"Time bi, praktično,počela prva faza projekta obnove Kostolca, odnosno povlačenje para", kaže Jovanović i podseća da se kredit nudi uz povoljnu kamatu, grejs period od pet i rok otplate od 15 godina. Odmah nakon toga bi se pristupilo razgovoru o drugoj fazi,koja predviđa ulaganje u povećanje proizvodnje uglja na kopu Drmno sa devet na 12 miliona tona godišnje i izgradnju još jednog termoenergetskog bloka od 350 megavata. Izvor upućen u privredne odnose Srbije i Kine potvrđuje da je Kina spremna da investira u energetiku i infrastrukturu Srbije. Jedan od projekata je i rekonstrukcija pruge Beograd–Bar.

Kineski partner je ponudio i najpovoljnije uslove kredita od milijardu evra za izgradnju još jednog bloka u Termoelektrani Nikola Tesla blok 3 u Obrenovcu, s godišnjom kamatom od tri odsto i grejs periodom od pet godina. Taj tender je propao. Ostaje nejasno zašto se na taj poziv nije javila nijedna kineska kompanija.

Međutim, koliko će nova kineska ponuda biti interesantna za Srbiju i da li će do realizacije posla doći, tek treba da se odluči, budući da postoji velika zainteresovanost da u ovaj posao uđe Nemački RVE, s kojim je EPS još 2009. godine potpisao memorandum o razumevanju za tri velika projekta – Đerdap-3, Velika Morava i srednja Drina. Za dve godine je, ističe ovaj izvor, napravljeno samo zajedničko preduzeće za Veliku Moravu.

Upitan zašto se onda okleva s kineskom ponudom, ako su Kinezi spremni da navedene projekte završe u roku, isti izvor kaže da je najverovatnije reč o tome da se posao čuva za neke zapadne kompanije, "kao svojevrsna zahvalnicu za ulazak Srbije u EU".

Na pitanje o kojoj je kineskoj kompaniji reč koja je spreman da uloži milijardu evra za TENT, ovaj izvor kaže da je u igri jedna od najvećih državnih kompanija koja se bavi gradnjom termoelektrana i hidroelektrana. Da li će i pod kojim uslovima biti ostvaren ovaj veliki energetski projekat, zavisiće najviše od odluke države, odnosno da li će se Srbija sama zaduživati da bi realizovala ceo posao, kako bi EPS ostao 100 odsto vlasnik i time se podigla vrednost kompanije, ili će se ići na strateško partnerstvo kroz raspisivanje tendera.

Ne treba, međutim, prenebregnuti činjenicu da je ugovorom o strateškom partnerstvu definisano da projekti koji imaju povoljne finansijske uslove, kao ovaj koji nude Kinezi, mogu da se ostvare na osnovu međudržavnog ugovora, zaključuje naš izvor.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: