Nove partije traže šansu u krizi

U predizbornoj godini u Srbiji se pojavio čitav niz novih stranaka čiji članovi imaju velika očekivanja u vezi sa izborima koji će se sledeće godine održati.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 05.10.2011.

02:34

Default images

Sve nove stranke tvrde za sebe da su jedina alternativa, i vladajućim i opozicionim partijama, i da imaju keca u rukavu koji će ih odvesti najmanje do cenzusa.

Nedavno osnovani Pokret privrednika do kraja meseca trebalo bi da izađe s programom.

"Već sada mogu da kažem da ćemo apsolutni akcenat staviti na razvoj ekonomske situacije i na što hitniju promenu strukture ekonomskog sistema. Smanjićemo birokratiju, a posle dve godine ćemo izaći na referendum podrške i neka tada narod odluči o nama. Zašto mandat da traje četiri godine? Vlast, ako nije dobra, treba da bude smenjiva", kaže Mirko Todorović, član Pokreta privrednika, inače vlasnik preduzeća Todor. On navodi da privrednici u svojim kompanijama ne žele poslušne već sposobne menadžere i da će to biti praksa i u Pokretu. Ambicije najuspešnijih poslovnih ljudi u Srbiji nisu manje ni kada je reč o politici.

"Nećemo biti zadovoljni cenzusom. Moj lični stav je da, dok apsolutno ne pobedimo, ne treba da ulazimo u vlast. Sve drugo bi značilo da naše ideje nisu prošle", smatra Todorović.

Ključni razlog zbog kojih je nastao Socijaldemokratski savez jeste „nemogućnost postojećih stranaka da se izbore s krizom, kao i prezasićenost postojećom političkom konfiguracijom“.

"Okupili smo se iz nevolje, u Srbiji je đavo odneo šalu. Što se konkretnih rešenja tiče zalagaćemo se za proizvodnju, otvaranje radnih mesta i izvoz. Predložićemo da se Telekom preda PIO fondu i da se iz tog izvora obezbedi isplata penzija koja će, ako se bude nastavilo dosadašnjim tempom, sigurno biti dovedena u pitanje", navodi lider SDS Nebojša Leković.

U Savezu samostalnih sindikata Srbije još nisu odlučili hoće li se uključiti u izbornu trku i navode da će odluku o tome doneti do kraja oktobra.

"Nezadovoljni smo onime što se u državi dešava i najozbiljnije razmišljamo o tome da se uključimo u političku trku", ističe predsednik SSSS Ljubisav Orbović. On navodi da će naknadno odlučivati u kojem obliku će izaći na izbore, a kao potencijalne birače navodi zaposlene, nezaposlene i penzionere.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: