Stižu ruski milioni za srpske pruge

Pregovori u vezi s projektima modernizacije srpske železnice, koji će se finansirati iz ruskog kredita vrednog 800 miliona dolara, privode se kraju.

Srbija

Izvor: Novosti

Sreda, 05.10.2011.

02:28

Default images

Realizacija tri od ukupno šest projekata trebalo bi da započne do kraja ove godine.

Prvi obavezujući ugovori spremni su za potpisivanje, a parafiraće ih u naredna dva dana Milutin Mrkonjić, ministar za infrastrukturu, i Aleksandar Saltanov, zamenik predsednika Ruske železnice zadužen za međunarodnu saradnju.

Ruski zajam, i to je definitivno ugovoreno, realizovaće se po fazama. Za izgradnju drugog koloseka na pruzi Beograd - Pančevo i izgradnju pruge Valjevo - Loznica projektna dokumentacija je spremna i dostavljena ruskoj strani.

Postignut je dogovor i o nabavci novih dizel motornih vozova. Ambasador Ruske federacije u Srbiji, Aleksandar Konuzin, koji je prisustvovao sastanku posvećenom detaljima ruskog kredita, tvrdi da nije isključeno učešće ruskih kompanija u rekonstrukciji pruge Beograd - Bar.

"Ova trasa se nedovoljno eksploatiše. Prugom se godišnje može prevesti sedam miliona tona tereta, a preveze se samo jedan milion", smatra ruski ambasador i dodaje da je "za Rusiju važan i razvoj rečnog saobraćaja, pa bi investitori iz naše zemlje mogli da učestvuju u modernizaciji srpskih luka".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: