Sutra prvi avion sleće na Moravu

Na aerodromu Morava kod Kraljeva, koji se adaptira za civilnu upotrebu, sutra će biti izveden promotivni let putničkog aviona.

Srbija

Izvor: Beta, Tanjug

Utorak, 04.10.2011.

18:00

Default images

Aerodrom Morava, koji se do sada koristio samo za vojne potrebe, rekonstruiše se tako da će moći da prihvata i putničke avione, a novac za te radove su izdvojile Srbija i Turska.

Ministar odbrane Dragan Šutanovac ranije je najavio da će aerodrom Morava biti spreman za redovan putnički vazdušni saobraćaj manjih aviona do 100 putnika od proleća 2012. godine.

Ukupna vrednost investicije je 32 miliona evra, a partner je Turska koja učestvuje sa 10 miliona evra. Ministarstvo odbrane Srbije izdvojilo je 12 miliona evra, Agencija za kontrolu letenja Srbije i Crne Gore 3,5 miliona, druga ministarstva dva miliona i Aerodrom Beograd dva miliona. Civilni i vojni deo aerodroma biće infrastrukturno odvojeni. U prvoj fazi prilagođavanja vojnog aerodroma za civilni saobraćaj biće izgradjena pristanišna zgrada, kontrolni toranj, tehnoekonomski blok i izvedeni na uređenju piste.

Naredne godine treba da počne druga faza posle koje će ovaj aerodrom biti vazdušna luka za velike letilice i sletanje pod svim uslovima. Biće to, posle niškog i beogradskog, treći aerodrom u Srbiji sa međunarodnim karakteristikama.

Kako je ranije najavljeno, u prvim mesecima na aerodromu Morava zaposlenje će naći nešto više od 50 građana, a kada bude završena druga faza i više od 150 ljudi iz ovog dela Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: