Konuzin: Jačamo saradnju sa Srbijom

Rusija je spremna da ojača ekonomsku saradnju sa Srbijom jer je procenila da je Srbija najvažnija zemlja jugoistočne Evrope, kaže Aleksandar Konuzin.

Srbija

Izvor: Beta, Tanjug

Utorak, 04.10.2011.

14:18

Default images

Ambasador Rusije u Srbiji je kazao da ruske firme aktivno učestuju u modernizaciji i gradnji infrastrukture u Srbiji, a najvažniji projekat je gasovod Južni tok.

Konuzin je ocenio da će gradnja Južnog toka dati snažan impuls srpskoj privredi i dodao da je taj projekat bitan ne samo za region već i za čitavu Evropu.

Rusija i Srbija zajedno rade na realizaciji projekta Južni tok, koji će biti po svim ekološkim i evropskim standardima i neće biti konkurencija drugim gasovodima u Evropi, kao što je na primer Nabuko, ocenio je ruski ambasador. "Čak i u slučaju realizacije projekta 'Nabuko', postojaće potražanja evropskih država za velikom količinom (ruskog) gasa", ukazao je Konuzin.

Konuzin je istakao i da će Južni tok pokrenuti dodatne projekte u energetici u Srbiji, kao što je gradnja elektrana na gas.

Ruske kompanije zajedno sa srpskim rade na završavanju rekonstrukcije Hidroelektane "Đerdap jedan", kazao je on i dodao da se i razmatra učešće ruskih firmi rekonstrukciji Hidroelektrane "Zvornik".

Prema njegovim rečima, važni projekti su i obnavljanje i izgradnja železnice u Srbiji, a najvažniij projekata biće gradnja beogradskog železničkog čvora, gradnja drugog koleseka pruge Beograd-Pančevo i gradnje pruge Valjevo-Loznica.

U te projekte biće uložen veći deo ruskog kredita od 800 miliona dolara za infrastrukturu u Srbiji, kazao je Konuzin ističući da nije isključeno da će se ruski stručnjaci uključiti i u rekonstrukciju pruge Beograd-Bar.

Konuzin je kazao da je za infrastrukturu u Srbiji bitan i rečni saobraćaj, posebno reka Dunav i dodao da tu predstoji rad na čišćenju i produbljivanju rečnog korita i modernizaciji luka.

Projekti za železnicu za dva dana

Predstavnici Srbije i Rusije će u naredna dva dana parafirati ugovore o realizaciji tri projekta na železnici koji će biti finansirani iz ruskog kredita.

Reč je o izgradnji drugog železničkog koloseka na relaciji Beograd-Pančevo, pruzi Valjevo-Loznica i nabavci dizel motornih vozova za potrebe "Železnica Srbije".

Na sastanku je potvrđena i zajednička zainteresovanost za realizaciju i projekata obnove pruge Beograd-Bar, stanice "Zemun" i završetka železničkog čvora "Prokop" u Beogradu, navodi se u saopštenju.
Dogovoreno je i da se ruski kredit od 800 miliona dolara fazno realizuje i da se tokom ove godine započne sa realizacijom projekata čija je tehnička dokumentacija usaglašena i potvrdjena.

Rusku delegaciju, koju je primio ministar za infrastrukturu i energetiku Srbije Milutin Mrkonjić, predvodio je potpredsednik Ruske državne železnice Aleksandar Saltanov, a razgovoru je prisustvovao i ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Konuzin.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: