Ilić: Alpini "dođemo" 100 mil. evra

Bivši ministar za kapitalne investicije Velimir Ilić rekao je da se očekuje da Srbija plati oko 100 miliona evra Alpini zbog raskida koncesije Horgoš-Požega.

Srbija

Izvor: B92, Beta

Utorak, 04.10.2011.

13:13

Default images

Ilić, koji je i potpisao sporan ugovor sa ovom austriijskom kompanijom i ranije je izjavljivao da je "pravda na strani koncesionara".

Inače do sada bila dva suđenja zbog raskida koncesije, koje je dobila ova austrijska kompanija, a da se očekuje i nastavak.

"Oba suđenja su dobijena u korist Alpine. Očekuje se ono treće, finalno. Očekuje se da će se platiti odšteta od 100 miliona evra zato što je raskinut ugovor 15 dana pred početak radova. Sud je voljan da presudi i da Srbija plati odštetu koja će biti negde oko 100 miliona evra", kazao je Ilić. Velika afera u javnosti pojavila se i zbog toga što je Ugovor o koncesiji dugo skrivan od javnosti. Velimir Ilić kao tadašnji ministar odbijao je da javnosti stavi na uvid celokupan dokument, ali je pod pritiskom javnosti pristao da se javno objave samo određeni delovi ugovora.

Ugovor o koncesiji za autoput Horgoš-Požega u martu 2007. godine potpisala je Vlada Srbije u kojoj je premijer bio Vojislav Koštunica. Prema ranijim procenama vrednost koncesije za autoput Horgoš-Požega bila je oko 1,5 milijardi evra.

Koncesija je trebalo da bude izdata na 25 godina, a obuhvatala je izgradnju leve trake autoputa od Horgoša do Novog Sada duge 106 kilometara, održavanje 68 kilometara autoputa od Novog Sada do Beograda i projektovanje i izgradnju autoputa Beograd-Požega, dužine 148 kilometara.

Vlada Srbije raskinula je početkom 2009. godine ugovor o koncesiji za izgradnju autoputa od Horgoša do Požege, pošto koncesionari, austrijske građevinske kompanije Por i Alpina nisu do kraja 2008. nisu uspele da obezbede finansiranje projekta.

Podsetimo da su Alpina i Por u maju 2009. pokrenula arbitražu pred sudom u Parizu, ali da je u februraru prošle godine arbitraža zamrznuta na zahtev Alpine, jer je na tenderu za izgradnju obilaznice oko Dimitrovgrada i auto-puta do granice sa Bugarskom na Koridoru 10, posao dodeljen upravo toj kompaniji.

Povodom jučerašnjeg puštanja saobraćaja na novom mostu kod Beške, Ilić je kazao da su predstavnici vlast rekli da su ponosni na izvođače radova. Prema njegovim rečima, to je bio isti izvođač za koncesiju Horgoš- Požega.
"Kako taj izvođač ne valja na tom projektu a na ovom (mostu kod Beške) je bio odličan. Taj projekat je bio odličan i izvođač bi bio odlična na oba projekta", kazao je Ilić i dodao da je most na Beški sastavni deo Koridora.

On je naveo da je koncesija za izgradnju autoputa Horgoš Požega protivzakonito raskinuta i da je to učinjeno da bi se udovoljilo lideru Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenadu Čanku i omogućilo formiranje Vlade.

Ilić je kazao da je Vlada Srbije najavila otvaranje mosta na Beški još u septembru 2009. i da nije tačno da su radovi na tom mostu počeli 2008. kako navodi Vlada Srbije, nego znatno ranije.

Predsednik NS je kazao da će Vlada Mirka Cvetkovića budućoj vladi ostaviti dug od 6,3 milijardi evra i samo jedan ugovor - za izgradnju mosta Zemun-Borča, a da sve što se gradi u Srbiji radi po projektima koje je započeo dok je bio ministar u prethodnoj vladi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

53 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: