Vlada nas zadužila 5,7 mlrd. evra

Kabinet Mirka Cvetkovića će verovatno ući u istoriju kao Vlada koja je najviše zadužila građane Srbije, piše Blic.

Srbija

Izvor: B92

Nedelja, 02.10.2011.

01:35

Default images

Ako se saberu svi dugovi, zajedno sa milijardom dolara za koliko je Vlada nedavno prodala državne obveznice, za tačno tri godine smo pozajmili 5,7 milijardi evra.

Najveći deo je potrošen na plate i penzije, dok na vidljive projekte, prema gruboj računici, nije otišla ni trećina zajma.

Ukupan javni dug na početku mandata 2008. je iznosio 8,7 milijardi evra. Danas je nešto iznad 14 milijardi, a samo u ovoj godini država je zadužila građane Srbije za oko dve milijarde evra.

Sa 29,2 odsto bruto društvenog proizvoda u 2008, dug se povećao na 42 procenata na kraju 2010, odnosno na trenutnih 43,1 odsto.

Ekonomista Miroslav Zdravković je izračunao da je zaduženje države u vladi premijera Cvetkovića svake sekunde raslo za 58 evra.

Ovakvi podaci pokazuju da Srbiju nije zaobišla kriza, da je trebalo zaustaviti rast inflacije i pomoći privredu, ali i nadoknađivati minus za plate i penzije i krpiti rupe javnih preduzeća...

Ako se detaljnije pogleda kako su u Nemanjinoj trošili zajmljene pare, jasno se vidi da je rast duga prvenstveno posledica prevelike potrošnje. Dug Vlade koja je prethodila premijeru Cvetkoviću uglavnom se odnosio na staru deviznu štednju, dok se danas njegova struktura drastično izmenila.

"Novac je uglavnom utrošen na tekuću budžetsku potrošnju, dakle na plate i penzije i kupovinu robe i usluga. Značajan iznos je otišao i na različite subvencije, javnih i privatnih preduzeća. Sve u svemu, privreda nije investirala već otpuštala radnike i vraćala dugove", kaže Vladimir Gligorov, saradnik Bečkog instituta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

62 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: