Bojkot PDV-a, zatvoreno 13000 firmi

Unija poslodavaca Srbije najavila je da će pozvati privrednike na bojkot uplate PDV ukoliko država zakonski ne reši problem naplate potraživanja.

Srbija

Izvor: Beta, Tanjug

Petak, 30.09.2011.

11:40

Default images

Prema njihovom istraživanju plaćanje PDV-a unapred zatvorilo je više od 13.000 firmi od 2008. godine do danas.

Unija navodi da su nekadašnja preduzeća plaćala državi osam ili 18 odsto poreza na dodatu vrednost unapred, iako su prosečno duže od četiri meseca čekala na naplatu posla.

Zbog toga Unija poslodavaca zahteva od države da plati dugove koje ima prema privatnim preduzećima, zakonski uredi bolju naplatu potraživanja i omogući da se PDV plaća tek po ralizaciji posla.

U anketi obavljenoj tokom avgusta i septembra meseca 2011. godine kao glavni razlog za zatvaranje preduzeća svaki treći bivši privrednik (34,5 odsto) naveo je obavezu plaćanja PDV unapred (u trenutku izdavanja računa za fakturisanja) za robu isporučenu kupcu ili uslugu izvršenu za naručioca posla.

"S obzirom na to da je u tom periodu (2008-2010.) u jednom preduzeću u proseku radilo 8,2 lica, dolazi se do zaključka da je ta neracionalna i ekonomski neopravdana naplata PDV-a ostavila bez posla preko 106.600 osoba u privatnom sektoru", ističe Unija poslodavaca.

UPS ukazuje da su sporne odredbe Zakona o PDV izazvale masovnu nelikvidnost preduzeća u Srbiji u protekle tri godine, a u situaciji kada nije bilo nikakvog zakonskog ograničenja plaćanja mnoge firme odvele su u dužničku krizu, bankrot i stečaj.
Firme koje plaćaju porez unapred a ne mogu da se naplate od svojih dužnika su prinuđene da ulaze u dozvoljeni ili nedozvoljeni minus kod banaka, dižu kratkoročne pozajmice i kredite i tako pokušavaju da "premoste" periode nelikvidnosti nastale kao posledica ovakvih propisa i faktičkog stanja u privredi.

Pri tom, država je porez naplatila unapred, banke su ostvarile profit a iz privrede se ispumpavaju sredstva, navodi Unija.

Primera radi, u Češkoj, Slovačkoj i Španiji pitanje naplate PDV je čak automatski rešeno tako što banke kojima se dostavi profaktura sa obračunatim iznosom PDV, u trenutku kada novac od dužnika legne na račun date firme, skida iznos za PDV i prebacuje ga na račun nadležne poreske uprave.

Istovremeno, sa insistiranjem na promenama Zakona o PDV-u Unija poslodavaca Srbije upozorava javnost, a posebno Vladu Srbije da zakonsko ograničavanje rokova plaćanja koje se najavljuje iz vlade mora da sadrži jasne krivične sankcije za svakog prekršioca.

Poslednjih nedelja postoje indicije da se u Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja sprema predlog jedne ovakve odluke, ponovo bez konsultacija sa privredom i da će ova odluka biti kozmetičkog karaktera, svojevrstan marketing za medije i javnost, dok će njena praktična primena bez jasnih sankcija ostati samo mrtvo slovo na papiru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: