Novi rok za imovinu u bivšoj SFRJ?

Uredba o zaštiti imovine delova preduzeća čije je sedište u bivšim republikama SFRJ mogla bi da bude još jednom produžena, kaže Nebojša Ćirić.

Srbija

Izvor: Beta

Utorak, 27.09.2011.

13:22

Default images

"Postoji mogućnost da država produži Uredbu na još šest meseci ali odluku o tome, imajući u vidu njen ekonomski značaj, ali i politički i socijalni aspekt, treba da donese cela vlada", rekao je Ćirić i naglasio da očekuje da će vlada doneti odluku u četvrtak, a najkasnije do petka (kada Uredba predstaje da važi).

Podsećajući da ima 150 spornih kompanija, ministar je dodao da je samo za dve rešen problem razgraničavanja vlasništva, tako što su se firme iz Slovenije dogovorile sa našim firmama u Srbiji. On je naveo i da je Ministarstvo ekonomije pripremilo 10 sporazuma za 10 kompanija iz Hrvatske i Slovenije, o kojima Vlada Srbije takođe treba da se izjasni.

Ćirić je rekao da je Srbija zainteresovana da se reše svi sporni slučajevi i da se postigne dogovor oko toga u procesu sukcesije.

Na pitanje o kojoj imovini je reč, on je naveo da je "Boreli" jedan od najočiglednijih primera, za koje je teško naći rešenje, ali da ništa manje važni nisu ni ostali slučajevi.

"Boreli je najočigledniji primer i najlakši za medijsku eksploataciju, zato što ta firma ima preko 100 lokala, koji su nekad bili deo Borova u Hrvatskoj. Tu postoji situacija da su neki od lokala otuđeni još pre donošnja uredbe", rekao je Ćirić.

On je objasnio da će Agencija za privatizaciju početi utvrđivanje procenta kapitala svih zainteresovanih strana u tim firmama, u trenutku kad Uredba ne bude više važila. Nakon toga će im biti ponudjeno da preuzmu ono vlasništvo koje bude potvrđeno.

"Ako to ne budu prihvatili dogodiće se privatizacija, a novac koji se dobije, shodno učešću kapitala, biće podeljen kompanijama iz Srbije i Hrvatske, ali i građanima i kompanijama u Srbiji", rekao je Ćirić.

"Mi smo na temu sukcesije raspoloženi da razgovaramo i napravimo kompromis, ako je moguće", naglasio je Ćirić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: