Vlaisavljević: Imamo plan za Sajam

Beogradski sajam mogao bi do kraja 2011. da pređe u ruke grada, dve i po godine nakon što je posle njegove neuspele prodaje najavljeno kao prelazno rešenje.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 27.09.2011.

11:27

Default images

Suvlasnik će, ako dosadašnji pregovori dovedu do konačnog dogovora, biti Privredna komora Srbije.

U toj instituciji kažu da je njihov predlog da im pripadne 49 odsto kapitala, dok bi većinski udeo bio prepisan gradu.

Osnovni plan razvoja, kako ga vidi PKS, predviđa povećanje broja sajamskih dana, naročito manifestacija međunarodnog karaktera. “Prema informacijama koje imam, sajam pozitivno posluje, ali smatram da su neophodne hitne investicije kako bi povećao prihode. Sajam sada ima 75 odsto prihoda od svega šest sajmova koji spadaju u prvu klasu, a godišnje organizuje više od 35 priredbi”, kaže potpredsednik Privredne komore Srbije Saša Vlaisavljević.

“Nije problem u broju sajmova, već u kvalitetu manifestacija i tome koliko imaju radnih dana. PKS može na bazi reciprociteta da organizuje stalne postavke sa zemljama sa kojima imamo najveći obim razmene i sa kojima je komora potpisala sporazume o saradnji”, objašnjava on.

Osim jačanja osnovne delatnosti, PKS, kako je nedavno najavljeno, razmišlja i o izgradnji pristaništa, marine, hotela i drugih sadržaja koji će sajmu doneti nove izvore prihoda.

To bi zahtevalo i da se konačno upotrebi 11 hektara zemljišta, to jest čak polovina kompleksa sajma, na kojima sada nema ničega sem baraka i magacina, a u planskim dokumentima se vode kao zelena površina, to jest – trenutno na njima ne sme ništa da se gradi. Izrada detaljnog urbanističkog plana za sajam još nije započeta ali, ako sa gradom sklopi dogovor o preuzimanju, PKS-u će to biti apsolutni prioritet, navodi Vlaisavljević.

O tome da li će i privatni partneri biti uključeni u te investicije, koliko bi grad i PKS mogli da ulože i ko bi bio vlasnik tih objekata, još je prerano govoriti, kaže Vlaisavljević.

Komora ne želi da bude „noćni čuvar”

Kada je tender iz 2008. godine propao zbog toga što je jedina ponuda (konzorcijum italijanske firme „Rimini” i domaćeg „Verano motorsa”) iznosila svega 1,8 miliona umesto 40 miliona evra, koliko je država tražila kao minimum, ideja je bila da sajam samo privremeno pripadne gradu, dok se ne steknu uslovi da se dobro proda.

PKS, međutim, ne vidi sebe kao „noćnog čuvara” koji će sajmom upravljati dok ne svane, a onda ga prepustiti drugome.

“Naša je ideja da ova akvizicija bude na duži rok. Našim radom i ispunjenjem planova dokazali bismo opravdanost ovog projekta i njegovu korist za sajam, grad i srpsku privredu. PKS je samo u ovoj godini organizovao više od 15 nastupa srpske privrede na velikim međunarodnim sajmovima. Imamo više od 70 sporazuma sa inostranim komorama. Drugim rečima, imamo i iskustvo i znanje da preuzmemo rukovođenje sajmom. Za nas je izuzetno relevantan podatak da je godišnje na sajmu prisutno više od 5.000 kompanija”, kaže Vlaisavljević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: