Sveštenike brinu male penzije

U Srbiji 2.200 sveštenika koji rade u crkvama i džamijama sa zebnjom iščekuju starost i penziju. Za neredovne uplate doprinosa uglavnom krive crkvene opštine.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 27.09.2011.

00:14

Default images

Ideja - potekla iz kabineta potpredsednika Vlade Jovana Krkobabića da se ubuduće penzije isplaćuju iz budžeta - tek je počela da se ostvaruje.

U Sedištu Srpske pravoslavne crkve kažu da ih pitanje uplata doprinosa veoma zabrinjava, jer ih sada uglavnom sami uplaćuju.

Poseban problem, kako ističu, čine im nagrade vernika za obrede koje obavljaju, a koji ne ulaze u redovna primanja. To je razlog zbog kojeg najveći broj njih sa teškom mukom može da dođe do kredita ili dozvoljenog minusa. "Veliki broj sveštenika zbog neredovne uplate prethodnih godina ne može da se povuče iz službe", kažu u Patrijaršiji.

Oni navode i da je "država negde do osamdesetih godina sveštenicima uplaćivala minimalne doprinose, koji su vremenom smanjivani, da bi početkom ovog veka bili ukinuti. Zbog toga njihova primanja, bez obzira na dužinu veka u službi, jedva pokrivaju osnovne troškove života".

Prema podacima Fonda PIO, svešteničke penzije trenutno prima 338 korisnika i one se kreću u nivou prosečnih civilnih, odnosno oko 23.000 dinara.

Iz Nemanjine 11, pak, poručuju da se stanje popravlja i dodaju da novac za doprinose mogu da izdvajaju i opštine i pokrajine i Republika. Uz to je, za razliku od ranijih vremena, novac za ovu godinu već obezbeđen.

"Od 23. jula 2011. godine, zakonom je propisano da osnovicu doprinosa za sveštenike i verske službenike određuje verska zajednica", objašnjava Zoran Milošević, pomoćnik ministra za rad i socijalnu politiku.

On objašnjava da "oni to čine na osnovu dužnosti na koju je osiguranik raspoređen, njegove školske spreme, godina radnog staža... Tako je propisano da u ovoj godini najniža sveštenička plata, odnosno osnovica, bude 17.571 i da se na nju plaćaju doprinosi u iznosu od 3.866 dinara. Najveća osnovica može da iznosi čak pet prosečnih republičkih zarada, odnosno 237.250. Doprinosi na ovu osnovicu su 52.195 dinara".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: