Vlahović: Nema hleba bez motike

Ekonomski principi Vlade su ekonomski principi demokrata, kaže poslanik Demokratske stranke Aleksandar Vlahović.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 27.09.2011.

00:11

Default images

Osnovna ekonomska načela Demokratske stranke, po Aleksandru Vlahoviću su tržište, privatizacija i sređena država i javni sektor.

Demokratska stranka će van svojih redova naći malo onih što će joj priznati socijaldemokratsku matricu, a pogotovo se složiti s tvrdnjom da je socijaldemokratska bila od svojih početaka.

Ipak, Vlahović odlučno negira dve stvari - da su demokrate ikad, pa ni 2001-2002, bile neoliberali i da su svoja ekonomska načela u poslednjih deset godina ikad drastično menjali. On objašnjava da se "Demokratska stranka samo prilagođavala opštim svetskim tendencijama“. "Ja nisam neko ko slepo veruje u tržište, nikad nisam tvrdio da je tržište perfektno, verujem da moraju postojati regulatorna tela koja ispravljaju inperfektnost tržišta i vode računa o stepenu konkurentnosti“, kaže, na pitanje da li je on socijaldemokrata, Alaksandar Vlahović.

Vlahović, koji je bio ministar za privatizaciju od 2001. do 2004, kaže da su i on, pa i stranka (pošto tvrdi da u njoj ne postoji tvrda i meka socijaldemokratska struja) za delimičnu privatizaciju javnih preduzeća.

"Nije sve što se nalazi u javnim preduzećima nešto što treba da bude ponuđeno na prodaju i privatizaciju, deo imovine javnih preduzeća treba da ostane u državnom vlasništvu, na primer u EPS-u premosna mreža i deo proizvodnje odnosno hidroenergetska postrojenja, a komunalna preduzeća treba da budu privatizovana po principu javno-privatnog partnerstva“, navodi on.

Kad je za prve postoktobarske vlade industrijska proizvodnja padala, Vlahović, tada i ministar za privredu je kritičare ružio ističući da rastu usluge i da tako i treba da bude. Sad, međutim, kaže da ga je ekonomska kriza naučila da "nema hleba bez motike“.

"To je normalno: do 2008. godine i krize budžet Srbije je bio isključivo razvojno orijentisan, a od izbijanja krize i 2008. godine predominantna je u budžetu socijalna nota“, kaže on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

43 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: