Šutanovac: Idemo u Tripoli

Uskoro ću zvanično zatražiti da delegacija Ministarstva odbrane otputuje u Libiju, kaže srpski ministar odbrane Dragan Šutanovac.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 27.09.2011.

00:05

Default images

On objašnjava da bi se razgovaralo o mogućnostima za nastavak saradnje u oblastima odbrane i vojnog zdravstva, kao i o tome kako sve Srbija može da pomogne Libiji u ovom burnom periodu.

"Spremni smo da u sastavu mirovne misije UN pošaljemo medicinski tim Vojske Srbije u Tripoli, koji bi pomagao stanovništvu, jer imaju ogromne probleme humanitarnog karaktera", navodi ministar.

Šutanovac kaže da promene režima na severu Afrike i Bliskom istoku "mnogo utiču na planove srpske odbrambene industrije, jer je novim vlastima tamo prioritet da olakšaju život civilnom stanovništvu i sada svakako ne mogu da stavljaju odbranu u prvi plan". "Ali, i tu vidim šansu za Srbiju, pre svega u oblasti izgradnje i rekonstrukcije infrastrukture, puteva, raznih ustanova i slično", kaže on i dodaje da će "ako sve bude kako treba, Angola Srbiji postati glavna kapija za podsaharsku Afriku i glavni partner u oblasti odbrambene industrije".

Ministar odbrane podseća da je SFRJ imala veoma dobre odnose sa Angolom, ali da nažalost ti odnosi dugo nisu negovani. On objašnjava da je tokom posete toj zemlji razgovarao o velikim, pre svega infrastrukturnim projektima, od čega bi značajne koristi imala i naša građevinska industrija.

"Verovatno najveće stambeno gradilište na svetu u ovom trenutku je upravo u Angoli. Grade više miliona kvadratnih metara za moderno stanovanje i Srbija ima veliku šansu, koju mora da iskoristi, da uđe u to 'gradilište'. Veoma blizu realizaciji jeste gradnja vojne bolnice, kao i obrazovanje njihovih kadeta na našim vojnim školama, a radimo i na tome da krene izvoz proizvoda naše odbrambene industrije", kaže on.

Šutanovac dodaje da "imaju potrebe i za izgradnjom fabrika lekova, uniformi i zaštitne opreme, municije i ortopedskih sprava i pomagala. Srbija poseduje znanje za sve to, a Angola je velika država, u snažnoj ekspanziji, s mladom populacijom, kojoj trebaju znanje i upošljavanje radne snage. Fabrikama o kojima govorim, nakon izgradnje, rukovodili bi naši ljudi, iz Srbije".

Kada je u pitanju poseta Indoneziji, Dragan Šutanovac kaže da je "kao zemlja od 250 miliona stanovnika, s vojskom od 500.000 ljudi, Indonezija ogromno tržište i postoji veliko interesovanje za saradnju" i navodi da ima prostora ne samo za izvoz tehnologije, već i za zajednički razvoj.

"Trenutno, obim naše saradnje je oko pet miliona dolara, što je izuzetno malo, s obzirom na mogućnosti. Ova poseta je imala za cilj da 'otvorimo vrata' Indonezije, a sada treba da idemo u konkretan nastup prema njima. U svakom slučaju, očekujem da 2012. bude rekordna godina za poslove srpske odbrambene industrije na globalnom nivou", naglašava on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

66 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: