Stiže kosovska roba, kome prodati

Firme sa Kosova su minulih dana uputile sedam kamiona robe i materijala na tržište centralne Srbije, prema proceduri dogovorenoj 2. septembra u Briselu.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 26.09.2011.

20:30

Default images

Tada su, naime, zvaničnici Beograda i Prištine postigli sporazum o carinskim pečatima.

Tokom prethodnog vikenda, prema podacima carinskih vlasti Kosova, preko administrativnih punktova su u centralnu Srbiju ušla četiri kamiona sa dokumentacijom i carinskim pečatom, koji su prevozili cement i otpadnu hartiju.

Kako prethodno nije bilo moguće prevesti robu sa Kosova u centralnu Srbiju, u Prištini se nadaju da puštanje četiri kamiona sa kosovskim pečatima u centralnu Srbiju nije samo tolerantnost pre sutrašnje runde dijaloga u Briselu.

U međuvremenu, od 16. septembra kada su privremene kosovske vlasti nakon dvomesečne blokade dozvolile uvoz robe iz centralne Srbije, na Kosovo je ušlo oko 700 kamiona robe.

Predstavnici kosovske poslovne zajednice kažu da još nisu prestali da sumnjaju da li Srbija zaista sprovodi sporazum o carinskim pečatima.

Prema tvrdnjama šefa poslovne zajednice Agima Šahinija, problem nisu samo carinske barijere koje postavlja srpska vlada već i svest srpskih potrošača da ne kupuju kosovske proizvode.

Prolazak prvih kamiona u Srbiju ni za ministarku za trgovinu i industriju u privremenoj kosovskoj vladi Mimozu Kusari-Ljilja ne predstavlja garanciju da će Srbija zaista i sprovoditi sporazum sa Kosovom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

44 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: