Kalanović: Vlada će pomoći privredi

Država mora da pomogne privredi, a privrednici moraju da pokažu dozu odgovornosti u poslovanju, kaže potpredsednica Vlade Srbije Verica Kalanović.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 26.09.2011.

19:59

Default images

Ona najavljuje i da Vlada priprema novi antikrizni paket mera za privredu.

Situacija u domaćoj privredi je teška i privrednici Smedereva dele sudbinu cele zemlje, rekla je potpredsednica Kalanović.

Kalanović navodi da je u pripremi izdvajanje više novca za povećanje likvidnosti privrede i smanjenje obavezne rezerve banaka, kako bi bilo obezbedjenoo više kredita privredi. Ona je najavila da će vlada, u cilju poboljšanja likvidnosti ekonomije, doneti uredbu o skraćenju roka za izvršenje obaveza u međusobnim plaćanjima privrede na 60 dana. Uredba će, po Kalanovićevoj, najpre biti primenjena za plaćanja države i državnih organa.

Tom uredbom biće uspostavljen reciprocitet kako za državu tako i za privredu, objasnila je potpredsednica Vlade Srbije.

Ona smatra i da bi smanjenje obavezne rezerve banaka prema urađenim analizama bilo najprihvatljivije sa 40 na 20 odsto, čime bi se oslobodilo oko 750 miliona evra viška sredstava banaka za kreditiranje privrede.

Kalanovićeva je dodala da bi i 20 odsto obavezne rezerve banaka bio viši nivo od nekih zemalja u okruženju, pa čak i kod nekih država u Evropskoj uniji (EU). Ona je najavila da će u budžetu za 2012. biti planirana i dodatna sredstva za podršku privredi.

Potpredsednica Vlade je prenela da je sa privrednicima razgovarala o reformi inspekcijskih službi, smanjenju "sivog" tržišta, o izmenama Zakona o javnim nabavkama, efikasnosti sudova za sprovodjenje stečajnih postupaka i u rešavanju radnih sporova, kao i o fiskalnim taksama i parafiskalnim opretećenjima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: