Beku istekao rok za Novosti

Većinski vlasnik Novosti Milan Beko još nije obavestio Komisiju za hartije od vrednosti šta namerava da uradi sa akcijama te kompanije.

Srbija

Izvor: Beta

Ponedeljak, 26.09.2011.

13:43

Default images

Naime, on može da da ponudu za preuzimanje preostalih akcija ili nalog za prodaju udela u toj medijskoj kompaniji.

Komisija za hartije od vrednosti je 23. juna donela rešenje kojim je utvrdila da je Beko preko tri povezane firme registrovane u inostranstvu, Ardos, Trimaks i Karamat, kupio 62,4 odsto akcija Novosti i da nije ispunio zakonsku obavezu da da ponudu za preuzimanje preostalih akcija.

Beku je naloženo da u roku od tri meseca da ponudu za preuzimanje akcija od manjinskih akcionara Novosti ili da proda vlasnički udeo od 25 odsto akcija i taj rok je istekao krajem prošle nedelje. Zakon propisuje da, ukoliko neka firma dostigne više od 25 odsto akcija, vlasnik mora da da javnu ponudu za preuzimanje do sto odsto akcija ili da proda sve akcije preko 25 procenata, a do prodaje može da mu bude ukinuto pravo glasa na sve akcije preko 25 procenata.

Komisija za hartije od vrednosti nema zakonsku mogućnost da kazni Beka zbog toga što nije postupio po njenom nalogu. Te institucija nadležna za regulaciju tržišta kapitala ima ovlašćenje samo da pokreće prekršajne postupke za utvrdjene neregularsnosti, ali Zakonom o prekršaju nije predvidjeno pokretanje prekršajnog postupka prema stranim firmama.

Za sada su ograničena upravljačka prava Ardosu, Trimaksu i Karamatu u Novostima na 25 odsto ukupnih upravljačkih glasova i ta mera će važiti do momenta objavljivanja ponude za preuzimanje manjinskog paketa ili do prodaje akcija.

U Novostima trenutno država, kao manjinski akcionar, ima upravljačka prava na najveći broj akcija - 36,6 odsto. Republika Srbija poseduje 29,5 odsto akcija i dodatno, preko Fonda PIO, još 7,15 odsto, a u vlasništvu malih akcionara je 0,92 odsto.

Beko je ranije najavio da će konačnu odluku o tome da li će prodati deo akcija Novosti ili dati ponudu za preuzimanje preostalih akcija doneti u konsultacijama sa nemačkom medijskom grupacijom Vac (Waz).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: