Dinkić: Oživela Stara planina /FOTO

Stara planina postaje veliki turistički centar Jugoistočne Srbije, a prva gondola za skijanje u Srbiji biće na toj planini, kaže Mlađan Dinkić.

Srbija

Izvor: Beta

Petak, 23.09.2011.

16:53

Default images

On je istakao da Stara planina postaje veliki turistički centar jugoistočne Srbije, kao što je Zlatibor za zapadnu Srbiju, Kopaonik za Centralnu Srbiju i Palić za Vojvodinu.

Dinkić je na Jabučkom ravništu kazao da će ljubitelji skijaških sportova uz novu gondolu i novu četvorosednu žičaru na raspolaganju imati 13 kilometara staza na Staroj planini.

Slike posete Mlađana Dinkića Staroj planini možete pogledati u našoj Galeriji

Šef poslaničke grupe Ujedinjenih regiona Srbije je na lokaciji gde se izvode završni radovi na izgradnji prvog hotela budućeg turističkog centra u Srbiji rekao da će izgradnjom centra na dobitku biti ne samo gosti koji će moći da uživaju u prirodi, već i lokalno stanovništvo koje će imati gde da plasira svoje poljoprivredne proizvode. "Ta investicija će vratiti nadu ljudima u tom kraju koji će najzad moći da žive od svog rada, jer će poljoprivredni proizvodi biti isporučivani kao zdrava hrana gostima", istakao je on i dodao da je će novi hotel biti gostima na raspolaganju tokom čitave godine jer osim zimskog, ima uslove i za kongresni i letnji turizam.

Međutim, ekonomista Zoran Popov kaže da Dinkić nema mnogo razloga za slavlje jer prosta računica govori da je za 30 miliona evra, koliko će državu koštati izgradnja tog hotela, moguće podići dve pristojne fabrike u nerazvijenim krajevima Srbije.

"Te fabrike bi sigurno donosile neku zaradu, a za hotel na Staroj planini nisam baš siguran. Osim toga, besmisleno je da mi pravimo hotel, pa ga onda damo Špancima na upravljanje", jasno ističe Popov.

Ekonomista Ljubodrag Savić kaže da je, s obzirom na ekonomsku krizu i kompletnu situaciju u zemlji, u ovom trenutku sigurno bilo važnijih investicija od izgradnje hotelskog kompleksa na Staroj planini.

Među najglasnijim protivnicima ideje da se Stara planina pretvori u skijaški centar je dr Lidija Amidžić, bivši direktor Zavoda za zaštitu prirode Srbije. "Sve je urađeno mimo zakona kao i mimo međunarodnih konvencija koje smo potpisali", kaže Amidžićeva.

Državni sekretar Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja Goran Petković, sa druge strane, kaže da se radovi na turističkom centru Stara planina obavljaju prema predviđenoj dinamici, a izgradnja hotela je u završnoj fazi.

Brzu izgradnju ovog kompleksa pozdravile su i kolege iz inostranstva. Nadam se da će građevinske firme imati priliku da budu angažovane i van granica Srbije, kao što je to bio slučaj sa našim preduzećima nakon završetka Lepenskog vira“, istakao je Petković.

Slike posete Mlađana Dinkića Staroj planini možete pogledati u našoj Galeriji

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: