Fijat ulaže u Srbiji 850 mil. evra

U kompletnu rekonstrukciju fabričkih pogona nekadašnje Zastava automobili, Fijat će zajedno sa republikom Srbijom uložziti više od milijardu evra.

Srbija

Izvor: B92, Beta

Sreda, 21.09.2011.

14:49

Default images

Generalni direktor kompanije Fijat automobili Srbija Antonio Ćezare Ferara kaže da će "do kraja ove godine biti investirano više od 850 miliona evra".

On je objasnio "da se u fabričkim pogonima u Kragujevcu ne instalira samo nova oprema već se radi kompletna rekonstrukcije fabrike koja se prostire na 1,5 miliona kvadratnih metara prostora“.

Ferara je dodao i "da bi se napravio nov auto, svuda u svetu to košta u proseku oko 600 miliona evra". Nulta serija školjki sići će sa traka već krajem ovog meseca, rekao je Ferara i pojasnio da u oktobru počinje probna proizvodnja školjki za nov model automobila u novoj proizvodnoj hali, a samim tim to predstavlja i početak probne proizvodnje novog modela.

"Serijska proizvodnja novog modela automobila, kako je planirano, počeće do leta", rekao je Ferara, ali nije isključio mogućnost da dođe do odlaganja zbog, kako je rekao, veoma složenog procesa.

On je naglasio da će premijera novog automobila koji će biti proizveden u Kragujevcu planirana na sajmu automobila u Ženevi 2012. i tada će biti poznat i naziv novog modela.

Ferara je najavio da će probna proizvodnja školjki novog modela automobila, čiji je radni naziv "L-zero", početi sredinom oktobra u Kragujevcu dok će probna proizvodnja kompletnog automobila početi do kraja godine.

Naglašavajući da je kompletna obnova proizvodnih pogona nekadašnje fabrike Zastava automobili u završnoj fazi, Ferara je rekao da se instalira najmodernija opremi u proizvodnim pogonima, iz Japana, Nemačke, Italije.

"Radovi na opremanju fabrike ukupne površine 1,4 miliona kvadrata, trajali su dve i po godine i ulaze u završnu fazu", istakao je Ferara i dodao da je cilj da se napravi moderna i održiva fabrika.
U tu fabriku će biti ugrađena oprema čiji je kapacitet proizvodnja od 30 do 60 automobila po satu, odnosno 250.000 vozila godišnje. Predviđena su dve verzije novog modela automobila B klase.

Plan je da se u fabrici zaposli 2.400 radnika, a trenutno ih ima 1.000. Ferara je istakao da će proizvodnja vozila u kragujevačkoj fabrici biti prilagođena potrebama tržišta, kao i da će broj zaposlenih zavisiti od tržišnih zahteva za novim automobilom koji će biti izvožen u sve zemlje Evrope.

Punto beleži najveći pad prodaje

U Kragujevcu će se i 2012. godine proizvoditi model "punto klasik", uprkos smanjenju prodaje, najavio je Ferara. Prvi čovek FAS naveo je i da je u planu nastavak proizvodnje "punta" u kragujevačkim pogonima, koja je prekinuta zbog rekonstrukcije fabričkih pogona, "a da će količina proizvodnje zavisiti od tržišta".

Povodom pitanja novinara da prodaja "punta" beleži pad za 57 odsto, Ferara je rekao "da je prisutan sveobuhvatni pad prodaje automobila zbog svetske ekonomske krize, a da 'punto' ima najveći pad u prodaji".

"Ipak, mi nastavljamo sa najpovoljnijom prodajom 'punta' kao i da našim kupcima nudimo da voze jedini automobil koji je domaće proizvodnje", rekao je Ferara.

"Segment kojem pripada 'punto' izgleda da je najviše pod uticajem pada tržišta, ali nastavićemo proizvodnju i iduće godine, a koliko i do kada - zavisiće od tražnje", rekao je Ferara.

Osnovni model "punta" košta oko 7.000 evra, a sa raznom opremom i do 9.300.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: