Zbogom radijatori, struja jeftinija

Građani koji imaju kuću od 100 kvadrata moraće ove godine da izdvoje od 30.000 pa do 100.000 dinara za grejanje.

Srbija

Izvor: B92

Nedelja, 18.09.2011.

00:02

Default images

Najjeftinije će proći oni koji budu punili TA peći dok je jeftina struja, dok će najskuplje grejanje platiti oni koji imaju centralno.

Energenata će biti dovoljno, ali se već od narednog meseca očekuju poskupljenja gasa i nekih vrsta uglja od oko 10 odsto.

Grejna sezona u Srbiji počinje za oko mesec dana, a građani su već navalili da kupuju ugalj i drva na koje se greje veliki deo Srbije. Iako je prethodnih godina bilo problema sa energentima, u Ministarstvu infrastrukture i energetike tvrde da ove godine to neće biti slučaj. "Pripreme za grejnu sezonu završene su na vreme i obezbeđene su dovoljne količine energenata u skladu sa energetskim bilansom. Ne očekujemo nikakve poremećaje u vezi sa stabilnim snabdevanjem energijom i energentima", kažu u Ministarstvu i dodaju da postoje određeni finansijski problemi u nekim toplanama po Srbiji. Ipak, tvrde u Ministarstvu, Vlada neće dopustiti da se građani smrzavaju.

U EPS-u kažu da su završili sve potrebne remonte i da građani ne moraju da brinu da li će biti struje, ali ni da li će ona poskupeti. "Sve je spremno, a do kraja sezone građani ne treba da strahuju od većih cena, jer ne planiramo nova poskupljenja", navode.

Grejanje na struju će i ove godine biti najjeftinije, ali samo za one koji imaju dvotarifna brojila i jeftinu struju. Prema računici, svi koji TA peći budu punili noću, u vreme jeftine električne energije, moći će šest meseci da greju kuću od 100 kvadrata sa oko 300 evra. To je skoro 3,5 puta manje nego što će ove godine morati da plate građani koji imaju centralno grejanje. Ipak, to ne važi za one koji imaju jednotarifna brojila, jer će njih šestomesečni račun za grejanje 100 kvadrata izaći oko 1.000 evra.

Na stovarištima kažu da se uskoro očekuje poskupljenje nekih vrsta uglja. Ugalj „kolubara" je najjeftiniji i sada košta 5.700 dinara, dok bi nakon poskupljenja njegova cena mogla da bude oko 6.250 dinara. To znači da će građani koji se greju na ugalj i drva morati za kuću od 100 kvadrata da izdvoje oko 65.000 dinara.
Još skuplje će proći oni koji se greju na gas. Direktor Srbijagasa Dušan Bajatović već je najavio da će od oktobra gas poskupeti oko 10 odsto, pa se u maloprodaji može očekivati nova prosečna cena od 35 dinara za kubik. Tako ćete za ovu sezonu morati da izdvojite oko 70.000 dinara za grejanje kuće od 100 kvadrata.

"Nakon ovog poskupljenja, do kraja godine neće doći do pomeranja cena. Nabavna cena gasa je 478 dolara za 1.000 kubika, a od januara će biti 525 dolara. Ako gledamo po ekonomskim parametrima, gas bi trebalo da poskupi, ali mislim da će Vlada Srbije odlagati to poskupljenje kako bi se pomoglo stanovništvu i toplanama", kaže Bajatović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: