Orbović: Cene rastu tiho i perfidno

Socio-ekonomski savet u ponedeljak referiše o ispunjavanju tačaka sporazuma od aprila. Poskupele namirnice i komunalije, uprkos uveravanjima da neće.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 17.09.2011.

15:28

Default images

Predstavnici Vlade, sindikata i poslodavaca okupiće se u ponedeljak, nakon letnje pauze, na sednici Socio-ekonomskog saveta i podvući crtu koje su se sve tačke sporazuma realizovale od aprila do danas, a šta će se sve raditi tokom jeseni.

I mada su članovi ovog saveta manje-više zadovoljni dosadašnjim učinkom, nije baš sve proteklo bez primedbi. Najveću imaju sindikalci i to, pre svega, zbog različitih poskupljenja, uprkos obećanju iz Vlade da do toga neće doći. “Nema dovoljno državne kontrole nad cenama iako je Socijalnim sporazumom predviđeno da neće biti poskupljenja”, ocenjuje Ljubisav Orbović, predsednik Saveza samostalnog sindikata Srbije.

“Cene, ipak, rastu i to na tih i perfidan način. Tako smo, s jedne strane, podigli minimalnu cenu rada, pa samim tim i prosečnu zaradu za desetak procenata, ali se to u odnosu na potrošačku korpu ne oseća i zato ispada da nismo ništa ni uradili. Porasle su cene osnovnih životnih namirnica, komunalija i pojedinih energenata, a uz to imamo i najave da će poskupeti gas, smatra on.

Sindikalci nisu zadovoljni ni načinom na koji se odvijaju dogovori sa poslodavcima oko potpisivanja opšteg i granskih kolektivnih ugovora.

Poslodavci podsećaju da najveći deo obaveza u Socijalnom sporazumu preuzela Vlada, ali nisu zadovoljni načinom na koji država rešava probleme oko naplate potraživanja.

“Rok da se nađe rešenje za bolju naplatu istekao je u septembru, ali teško da će se do sednice nešto promeniti. A, čak i da Vlada donese neku uredbu kojom bi to regulisala, kako nam je najavljeno, pitanje je koliko će ona biti ostvariva, jer se i sadašnji propisi tek selektivno primenjuju”, ocenjuje Dragoljub Rajić iz Unije.

Predstavnici Vlade iz ovog Saveta ističu da je najveći deo ključnih obaveza već realizovan i kao primere nabrajaju povezivanje radnog staža, određivanje minimalne cene rada, overavanje zdravstvenih knjižica radnicima čije su firme u dugovima...

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: