Bez poreza na 9.000 dinara plate

Uskoro bi mogao da se poveća neoporezivi deo zarade, jer će se prema novom predlogu Ministarstva finansija država odreći prihoda na zarade do 9.000 dinara.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 17.09.2011.

00:11

Default images

Inače, od početka godine, u nadležnom Ministarstvu finansija razmatrano je više varijanti mogućeg neoporezivog dela plate.

Ideja bivše ministarke Diane Dragutinović bila je čak da poslodavci ne plaćaju porez na deo plate u visini od 15.000 do 20.000 dinara. Ali, od toga se vrlo brzo odustalo zbog značajnog, već hroničnog manjka u državnoj kasi.

Bez nameta, poreza na zaradu i doprinosa za PIO, trenutno je svega 7.013 dinara primanja zaposlenog. Na primeru prosečne zarade u Srbiji, koja je u julu iznosila 39.127 dinara, poslodavci će posle ove izmene uštedeti oko 1.300 dinara po svakom zaposlenom. Porezi i doprinosi, kada je zarada na nivou proseka, iznose čak 64,5 odsto nje.

Sa sadašnjom neoporezivom osnovicom nameti se obračunavaju na 32.120 dinara i iznose 20.717 dinara za svakog radnika koji prima platu u visini republičkog proseka. Ukoliko predlog zaživi, pod opterećenjem bi bilo 30.127 dinara, što znači da bi porez i doprinosi iznosili 19.431 dinar.

Ovo pomeranje, međutim, i dalje ne znači mnogo privredi. Poslodavci su tražili da neoporezivi deo bude na nivou minimalca, a da se većom stopom opterete plate veće od proseka u zemlji.

"Mi smo već jednom naseli na njihove priče i potpisali povećanje minimalca, a oni do sada još nisu ispunili svoj deo obećanja i povećali neoporezivi deo", kaže Nebojša Atanacković, predsednik Unije poslodavaca.

On navodi da "obećanje stoji, ali su nam iz Ministarstva finansija rekli da to ne mogu da učine pre oktobra i pre rebalansa, kao i da predlog mora da prođe skupštinsku proceduru. Ako povećaju za 2.000 dinara, to je simbolično".

"Trebalo bi još da razgovaramo i da se dogovoramo, jer je to direktna pomoć privredi. Sve ostalo su priče. Tražili smo da je minimalac neoporeziv, jer smatramo da je nepristojno uzimati porez od zarade od koje, kako kažu sindikati, ne može ni da se živi. Većim opterećenjem viših zarada to bi se nadoknadilo", kaže Atanacković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

18 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: