Đelić: Vojvodini putevi II reda

Vicepremijer Božidar Đelić kaže da su republička i pokrajinska vlada došle do rešenja i dogovorile amandmane kojima se reguliše svojina Vojvodine nad putevima.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 16.09.2011.

11:43

Default images

On je rekao da bi Vlada u ponedeljak trebalo da utvrdi amnandmane na Predlog zakona o javnoj svojini, koje priprema na predlog Vlade Vojvodine.

Prema njegovim rečima, amandmani Vlade Srbije će omogućiti postojanje koherentnog upravljanja i održavanja mreže javnih puteva.

On je precizirao da će u zakonu postojati tri jasna novoa. Lokalna samouprava biće nadležna da održava ulice trgove parkove opštoinske puteve, a samim tim biće i njihov vlasnik. Prema njegovim rečima državni putevi drugog reda biće u svojini pokrajine, kao što su putevi koji spajaju gradove ozmeđu dva okruga unutar pokrajine.

Kako je naveo, Đelić, državni putevi prvog reda i autoputevi biće u svojini Republike.

Đelić je rekao da će se tako izbeći nejasnoće o tome ko je nadleržan za održavanje puteva.

On je dodao da će Vlada takođe predložiti da pokrajina može ukoliko je to ranije bilo njeno vlasništvo da se pojavi kao korisnik u sudskim procesima u okviru sukcesije sa bivšim republikama SFRJ.

"To konkretno znači da ima nekoliko letovališta koje je pokrajina izgradila i čiji je vlasnik bila pre izbijanja ratova i raspada SFRJ, a za koje će moći da bude korisnik nadoknade ukoliko do nje dođe",kazao je Djelić.

On je rekao da će kanalska mreža, sem plovnih puteva, biti u svojini Vojvodine. On je dodao da zakon o javnoj svojini ninakoji način neće ugroziti proces restitucije i da je taj zakon velika šansa za imovinsko spremanje javnog sektora.

Potpredsednik Vlade je naveo i da će javna preduzeće morati da opravdaju osnivaču koja imovina im je potrebna i zašto.

"Kroz ovaj postupak javna i komunalna preduzeća će posatati vlasnici onoga što će kao osnivač uneti kao kapital. To znači da će EPS kao budući vlasnik svoje imovine biti odgovoran i za svoje dugove", kazao je Đelić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

48 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: