Vlada ne štiti interes u Novostima

Savet Vlade Srbije za borbu protiv korupcije traži od Vlade da zaštiti interes države u Novostima.

Srbija

Izvor: Beta

Četvrtak, 15.09.2011.

18:00

Default images

Takođe, Savet traži i da se otklone sumnje da većinski vlasnik te medijske kuće Milan Beko uzurpira državnu imovinu jer mu vlast to dozvoljava.

Savet je naveo da su "nakon nezakonitog upisa vlasničke strukture Novosti 2002. godine i nezakonite prodaje akcija 2006. godine, vlasnička prava Republike Srbije u toj kompaniji još više ugrožena rešenjem Komisije za hartije od vrednosti".

Komisija za hartije od vrednosti je 23. juna 2011. godine donela rešenje kojim je Beku, koji poseduje 62,4 odsto akcija Novosti, naložila da ponudu za kupovinu preostalih akcija ili da proda udeo veći od 25 odsto jer je većinski paket kupio preko tri povezane firme. Time je Komisija, kako je ukazao Savet, "omogućila Beku da izbegne odgovornost za nezakonito raspolaganje kompanijom Novosti".

U saopštenju Saveta se navodi da je Vlada 2006. godine utvrdila da su nezakonitim upisom vlasničke strukture Novosti u registar suda povređena vlasnička prava države i naložila Ministarstvu privrede da izvrši reviziju procene i vlasničke stukture kapitala i da do okončanja revizije obustavi sve aktivnosti koje se odnose na evidentiranje i emitovanje akcija Novosti.

"Nepostupanje Ministarstva privrede po ovom nalogu Vlade i ponašanje Republičkog pravobranioca u sporu sa Novostima oko zgrade Borbe, kao i činjenica da su Ministarstvo ekonomije i Agencija za privatizaciju svojim nepostupanjem omogućili da Novosti od 2002. godine uzurpiraju i imovinu Štamparije Borba, predstavljaju drastičan primer nebrige državnih organa prema imovini u vlasništvu Republike Srbije", istakao je Savet.

Savet je preporučio Vladi da što hitnije pokrene postupak protiv bivšeg ministra privrede Predraga Bubala i drugih lica odgovornih za neizvršenje Vladinog zaključka iz 2006. godine.

Zatraženo je da se utvrdi učešće državnog kapitala u ukupnom kapitalu Novosti i Štamparije Borba, i da se do tada obustave svi postupci u vezi sa trgovanjem akcijama tih preduzeća.

Savet za borbu protiv korupcije podneo je pre tri meseca krivičnu prijavu protiv sedam osoba zbog sumnje da su učestvovali u nezakonitostima u privatizaciji Novosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: