Jevreji protiv zakona o restituciji

Savez jevrejskih opština Srbij u pismu upućenom predsedniku Borisu Tadiću navode da Predlog zakona o restituciji ide na štetu Jevreja u Srbiji.

Srbija

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 15.09.2011.

13:42

Default images

"Nepravda prema srpskim Jevrejima, pretočena u deo Predloga zakona o povraćaju imovine i obeštećenju koji se odnosi na opljačkanu jevrejsku imovinu, poslednjih nedelja ogleda se najpre u ignorisanju svih pravednih i razumnih zakona Jevrejske zajednice u Srbiji, da bi, potom, on bio usvojen na Vladi Srbije", navodi se u pismu Tadiću.

Ukoliko predloženi zakonski akt, ipak, bude usvojen u Skupštini Srbije, Jevrejska zajednica od Tadića očekuje da on taj zakon neće podržati.
Jevrejska zajednica se, kako se dalje navodi, ne slaže sa predlogom da se "posledice oduzimanja imovine žrtvama holokausta na teritoriji Srbije, koje nemaju živih naslednika" otklone tako što će se posebnim zakonom urediti osnivanje Memorijalnog centra i obrazovati fond koji bi njime upravljao.

To je, kako smatraju u toj zajednici, u suprotnosti sa Terezinskom dekleracijom koju je Srbija prihvatila 2009. godine i kojom se obavezala da ispravljanje višedecenijske nepravde nastale nezakonitim otimanjem jevrejske imovine, na pravičnu i odgovarajuću restituciju ili njenu adekvatnu kompenzaciju i zaštitu imovinskih prava.

"Ispravljanje višedecenijske nepravde se ne može postići nanošenjem nove, jer dok se žrtvama Holokausta odaje počast, istovremeno se njihovi potomci, osudjuju na neumitnu i laganu smrt, jer im se ukida i poslednja mogućnost da budu finansijski samostalni i neguju jevejski identitet", navedeno je u pismu.

Kako Jevreji iz Srbije smatraju, njihova zajednica mora imati pravo da sama raspolaže svojom imovinom, a ne da drugi, "u njeno ime i po svom nahodjenju, odlučuju šta je u njenom najboljem interesu".

U toj zajednici smatraju da bi od imovine bez naslednika trebalo oformiti fond iz čijih sredstava bi Jevrejska zajednica u Srbiji mogla da nastavi svoj verski, kulturni, obrazovni i socijalni život.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: