BG: Ko deli uplatnice Infostana?

Ko Beograđanima donosi račune za komunalije? Do jula, kao i prethodnih pola veka to su radile „Pošte Srbije“, ali je nejasno ko to radi poslednja dva meseca.

Srbija

Izvor: Novosti

Četvrtak, 15.09.2011.

12:40

Default images

Naime, iako je „Pošta Srbije“ jedina firma u Srbiji sa licencom za univerzalnu poštansku uslugu, od jula, 635.000 uplatnica „Infostana“ na kućne adrese Beograđana najpre je nosio „Siti mejl“, pa „Siti dostava“, a sve po nalogu „CM lodžistik menadžmenta“, koji je na tenderu dobio ovaj posao.

Kada se na ovo doda činjenica da „Infostan“ nije raskinuo prethodni ugovor sa „Poštom Srbije“, a da „CM lodžistik menadžment“ može da angažuje upravo PTT za obavljanje ovog posla, situacija postaje još neshvatljivija. Na pitanje zašto jedno javno komunalno preduzeće angažuje posrednika kako bi koristilo usluge drugog javnog preduzeća, sa kojim već ima ugovor i povlašćenu cenu usluge, ekonomista Miroslav Zdravković odgovara da je reč o „klasičnom“ urušavanju državne imovine.

„Javna preduzeća u Srbiji se sistematski urušavaju i iz njih ispumpava kapital, a na meti zloupotreba je stotinak preduzeća. Koja je motivacija da se posao distribucije pošiljki prebaci sa jedne, državne firme, na drugu privatnu, koja opet angažuje državnu firmu koja već ima svoj ugovor? Primer „Infostana“ je primer negativnog ponašanja u Srbiji“, smatra Miroslav Zdravković.

Cela priča počela je kada je „Infostan“ raspisao tender. U „Službenom glasniku“ od 3. juna ove godine, JKP „Infostan“ objavio je poziv za javnu nabavku „usluge izdvojenog rukovođenja obradom, zaprimom, otpremom, elektronskom kontrolom, arhiviranjem i statističkom obradom pismonosnih pošiljaka“. Ovakav poziv za široku lepezu usluga je praktično izbacio „Poštu“ iz igre.

„JP PTT saobraćaja „Srbija“ nije učestvovalo kao ponuđač na raspisanom tenderu, jer poslovi distribucije pismonosnih pošiljki koje sadrže račune za objedinjenu naplatu nisu ni bili predmet javne nabavke, niti u skladu sa Zakonom o poštanskim uslugama mogu biti predmet javne nabavke“, kažu u službi za odnose s javnošću „Pošte Srbije“.

Na drugoj strani iz firme „CM Lodžistik menadžment“ koja je posao dobila tvrde da mogu da pruže uslugu, informacije o svakoj uplatnici koja treba da stigne građanima.
„Nije u pitanju samo donošenje uplatnice na ruke građanima, već Firma „CM Logistik“ radi kompletno rukovođenje pošiljkama. U to spada pakovanje, arhiviranje, povratna informacija o uručenim ili neuručenim pošiljkama. Radimo i statistiku uručenja računa uz sve razloge zbog kojih se pojedine ne uruče“, rekao je Danijel Polovina vlasnik preduzeća „CM lodžistik menadžment“. „CM Lodžistik“ je posao isporuke julskih računa za komunalije poverila preduzeću „Siti mejl“, što ne bi bilo sporno, da nije reč o firmi kojoj je oduzeta dozvola za rad još u martu ove godine. Dokaz je spisak Republičke agencije za poštanske usluge, na čijem sajtu su imena 46 operatera koji se bave poštanskim uslugama.

U ovoj godini su četiri firme izgubile dozvole. U slučaju dva preduzeća, odobrenje za rad je prestalo da važi. Dozvola su oduzete, istog dana, 2. marta ove godine, preduzećima „Siti mejl“, koje je raznosilo julske uplatnice „Infostana“, i „Ekspress Gonzales“.

„Nemamo pouzdane informacije ko je izvršio distribuciju pošiljki u avgustu i septembru 2011. godine. Na pošiljkama, takođe, ne postoji identifikacioni znak poštanskog operatera koji je izvršio uslugu, što je obaveza propisana Zakonom“, kažu u Službi za odnose s javnošću „Pošte Srbije“.

Na kovertama sa uplatnicama „Infostana“ koje su Beograđani dobili ne piše ko ih je isporučio, niti gde je plaćena poštarina. Do jula, u gornjem desnom uglu je stajalo da je poštarina plaćena u „Pošti“. Od kada privatnik distribuira ove uplatnice, u desnom uglu je srebrni pravougaonik.

Inače, znak poštanskog operatera koji je uslugu izvršio je obavezan i mora da se istakne po Zakonu.

Državna imovina sve manja

Ekonomista Miroslav Zdravković, svojevremeno je radio istraživanje o vrednosti ukupne državne imovine. U to nije računao potencijalnu vrednost zdravstva, obrazovanja, sudstva i policije.

„Pre šest godina procenjeno je da je imovina javnih preduzeća vredela od 25 do 30 milijardi evra. U odnosu na javni dug, koji je iznosio oko devet milijardi, imali smo neto imovinu od desetak milijardi“, kaže Zdravković.
„Sada je javni dug porastao na 13,5 milijardi, a imovina javnih preduzeća je manja od 10 milijardi evra. Kada bismo prodali sve što pripada državi, morali bismo još nešto da prodamo, poput zdravstva, na primer, kao u zemljama trećeg sveta. Osećaj odgovornosti ne postoji“, ističe on.

Promena delatnosti

Firma „Ekspress Gonzales“ d.o.o., kojoj je zabranjeno obavljanje poštanske delatnosti jer je davalo niže cene za neregistrovane pošiljke, što je ukazalo na to da je ovo preduzeće direktno zadiralo u rezervisane poštanske usluge po članu 19. Zakona o poštanskim uslugama. Ova firma bila je registrovana na istoj adresi kao i sadašnji organizator dostave uplatnica „Infostana“ - „CM lodžistik menadžment“, Kozaračka 14 b, Novi Sad.

„Reč je o jednom istom preduzeću, koje je promenilo naziv i šifru delatnosti“, rekli su nam u Agenciji za privredne registre. Naime, rešenjem od 3. marta ove godine, u APR su registrovane sledeće promene podataka - o poslovnom nazivu i šifri delatnosti. Uvidom u dostavljenu dokumentaciju, APR je izvršila promene podataka tako što je brisala naziv „Ekspress Gonzales“ d.o.o. Novi Sad, Kozaračka 14 A i upisala „CM Lodžistik manadžement“ d.o.o. Novi Sad, Kozaračka 14 A.

Istim rešenjem izmenjena je i šifra pretežne delatnosti i umesto „poštanske aktivnosti komercijalnog servisa“, upisana je delatnost „konsultantske aktivnosti u vezi s poslovanjem i ostalim upravljanjem“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: