Otpremnina samo za poslednji staž

Zaposleni koji iz preduzeća odu kao tehnološki višak možda više neće moći da računaju da će im od poslodavca biti isplaćena otpremnina za ceo radni vek.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 15.09.2011.

11:11

Default images

Jer, Ministarstvo rada i socijalne politike juče je članovima Socijalno-ekonomskog saveta dostavilo predlog izmena Zakona o radu po kom će poslodavac radniku koji odlazi iz preduzeća isplatiti otpremninu samo za period koji je proveo u toj firmi, a ne za ceo radni staž.

To je najavio Rasim Ljajić, ministar rada i socijalne politike. Reč je, naime, o izmeni člana 158. Zakona o radu na čemu je insistirao Međunarodni monetarni fond tokom poslednjih pregovora sa Vladom Republike Srbije. To, inače, nije prvi put da MMF insistira na ovim zakonskim izmenama.

„Tokom pregovora sa Fondom, inače, istaknuto je da je nezaposlenost ozbiljan problem i dve su ključne izmene u novom predlogu Zakona o radu. Prva donosi promene kada je reč o radnom odnosu na određeno vreme. MMF je insistirao na tome da se rad na određeno vreme sa maksimalnih godinu dana poveća na tri godine. Oni smatraju da bi to podstaklo zapošljavanje. Druga izmena, koja se odnosi na isplatu otpremnine, takođe bi, po oceni zvaničnika MMF-a, trebalo da motiviše poslodavce da zapošljavaju nove ljude“, kaže nadležni ministar.

Ljajić dodaje da dosadašnja praksa pokazuje da su poslodavci nerado zapošljavali radnike sa dužim iskustvom iz straha da će ih ako naprave pogrešnu procenu njihovo otpuštanje skupo koštati.

Međutim, i Albert Jeger, šef misije MMF-a, izgleda sumnja da će u predizbornom periodu biti obezbeđena skupštinska većina za usvajanje ovih izmena. Jer, kako je istakao nedavno, „bitno je da se u Srbiji Zakon o radu promeni pre izbora, ali mi je jasno da nema volje da se obećano sprovede”.

„Ljudi se plaše da isture svoje glave za nešto što je makar na kratak rok nepopularna politika. To je šteta. Iako to niko u Srbiji ne želi da čuje, prilično glasno ukazaćemo na potrebu reforme Zakona o radu“, istakao je Jeger. Čini se da i predstavnici radnika i predstavnici poslodavaca podržavaju izmene zakona kada je o otpremninama reč. Tako Nebojša Atanacković, predsednik Unije poslodavaca, očekuje da najavljene promene zaista motivišu poslodavce da zaposle starije ljude.

„Dosad su poslodavci zaista zazirali od toga, jer je otpuštanje starijih radnika, u slučaju da su napravili pogrešnu procenu, bilo skupo. Takođe, bilo je i raznih zloupotreba pa se tako događalo da jedan isti radnik po nekoliko puta tokom svog radnog veka uzme otpremninu kod različitih poslodavaca“, napominje Atanacković.

Na tu činjenicu ukazuje i Ljubisav Orbović, predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije. Kako kaže, sindikati su i ranije insistirali na tome da, naročito, zaposleni koji rade u javnom sektoru ne mogu iz državne kase nekoliko puta da dobiju otpremninu.

„To je novac svih nas, ali ne mogu da prihvatim priče da će to podstaći zapošljavanje. Jer, onaj poslodavac koji ima potrebu zbog povećanog obima posla, taj će i zaposliti ljude. Suštinski to neće rešiti problem nezaposlenosti“, uveren je Orbović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

14 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: