Naši ipak manje letovali na Jadranu

Broj srpskih turista u Hrvatskoj opao je ovog leta prvi put posle 12 godina, kaže ekonomista Miroslav Zdravković.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 15.09.2011.

00:09

Default images

Zdravković ističe da je taj broj u julu opao za 0,1 odsto, a u periodu od januara do jula za 0,6 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku Hrvatske, u julu je bilo 130.619 noćenja turista iz Srbije, dok ih je u istom mesecu prošle godine bilo 130.537, navodi on.

On kaže da je "posebno važno što je prosečno zadržavanje turista iz Srbije 7,7 dana, što znači da je u vreme kada su Hrvati slavili Oluju u toj zemlji bilo manje od 5.000 turista iz Srbije, a ne 100.000, kako su hrvatski političari tvrdili". Ovaj ekonomista dodaje da je od januara do jula prošle godine bilo 220.844 noćenja srpskih turista, a u istom periodu ove godine 219.540 noćenja. Od turista iz zemalja bivše SFRJ, porastao je samo broj gostiju iz Slovenije, dok je smanjen broj turista iz Srbije, BiH, Makedonije i Crne Gore.

Hrvatski ministar turizma Damir Bajs pokušao je da sakrije neprijatne brojke, pa je prekjuče izjavio da se ove godine broj srpskih turista značajno povećao i naglasio da oni osećaju da su dobro došli i bezbedni.

Direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (Juta), Radisav Stanković kaže da preko članica asocijacije ovog leta nije putovalo mnogo ljudi u Hrvatsku, ali napominje da većina naših turista tamo letuje u sopstvenom aranžmanu.

"Preko naših članica ovoga leta u Hrvatsku nije putovalo mnogo turista iz Srbije, ali oni uglavnom tamo letuju u sopstvenom aranžmanu. To pokazuju i podaci ankete koju smo sproveli, gde je jedan odsto turista reklo da će letovati u Hrvatskoj preko agencija, a pet odsto da će tamo ići privatno", ističe Stanković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: