Vlada na neplatiše "udara" moralom

Uredba koja treba da ograniči plaćanja javnih preduzeća i državnih institucija na 60 dana ne predviđa sankcije za firme i rukovodioce koji je ne budu poštovali.

Srbija

Izvor: Blic

Četvrtak, 15.09.2011.

00:08

Default images

Naime, uredba će biti obelodanjena u narednih sedam dana i podrazumevaće samo moralnu obavezu plaćanja dugova u zadatom roku.

Na pitanje kakvi će biti efekti uredbe i hoće li je državna preduzeća i institucije poštovati, dobro obavešten izvor iz Vlade kaže da značajne efekte ne bi trebalo očekivati sve dok pitanje plaćanja ne bude uređeno zakonski.

Prema tumačenjima predlagača, kazne za kašnjenje u plaćanju može da reguliše samo zakon! Tako će, prema sadašnjem rešenju, državnim firmama i institucijama, zapravo, biti preporučeno da izvrše plaćanje u roku od 60 dana, ”u skladu sa svojim mogućnostima”.

Prema dostupnim podacima, javna preduzeća i firme u većinskom vlasništvu države baš i nisu u prilici da ispoštuju ovu preporuku. Analiza dugovanja i neizmirenih potraživanja deset najvećih republičkih javnih preduzeća, koje je sačinilo Ministarstvo finansija, pokazuje da trenutno ove firme duguju 51,1 milijardu dinara.

To predstavlja 1,8 odsto ukupnog bruto društvenog proizvoda zemlje. U isto vreme, ove kompanije ne mogu da naplate čak 178,7 milijardi dinara (1,7 milijardi evra), odnosno skoro 5,5 odsto BDP!

U takvoj situaciji teško je verovati da će menadžeri ovih firmi pronaći bilo kakav prostor za veću disciplinu pri izmirenju obaveza koje imaju po ugovorenim poslovima. Inače, prateći obavezu harmonizacije našeg zakonodavstva sa evropskim, država će u narednom periodu ipak biti u obavezi da donese adekvatne mere kojima bi se obezbedili uslovi za veću likvidnost privrede.

A, evropska direktiva je, između ostalog, da doneta pravila o izmirenju obaveza između privrednih subjekata moraju da predvide rok, kamatu za kašnjenje, kao i postupke obeštećenja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: