Šutanovac: Vojsci treba novo oružje

Ministar odbrane Dragan Šutanovac kaže da je, nakon završetka profesionalizacije Vojske Srbije, potrebno nabaviti nove ratne tehnike za potrebe oružanih snaga.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 14.09.2011.

15:16

Default images

"Posle reformi koje smo sproveli, mislim da zavređujemo da investiramo novac u naoružanje i vojnu tehniku jer nije dovoljno razvijati samo ljudske resurse. U 21. veku boj biju i svetlo oružje i srce u junaka", rekao je Šutanovac u intervjuu za nedeljnik Novi magazin, koji izlazi u četvrtak.

On je ocenio da bi pomoglo i kada bi za vojsku bilo izdvojeno iz budžeta onoliko novca koliko je bilo izdvojeno 2008. godine.

"Nama samo treba budžet iz 2008, jer smo ove godine dobili 170 miliona evra manje u odnosu na tu godinu. Za taj novac bismo mogli da kupimo šest novih borbenih aviona, kakvi nisu kupljeni od 1986. godine", rekao je Šutanovac.

Ministar je rekao da se razmišlja o zanavljanju avijacije, PVO i radarskih sistema, a da su vojsci neophodni i oklopni transporteri točkaši.

"Što se tiče novih aviona, to je sada teško predvideti, ali smo u ozbiljnim planovima u vezi s nabavkom", rekao je Šutanovac i dodao da još nije doneta odluka da li će oni biti ruske ili zapadne proizvodnje.

Prema njegovim rečima, ne radi se o političkoj neodlučnosti već, pre svega, o ceni.

"Tu je važno i pitanje obuke pilota, održavanja, ukupna cena, ne samo cena aviona", rekao je Šutanovac.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

130 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: