Bez posla ostaje još 150.000 ljudi

Drugi talas krize u Srbiji sa sobom može da donese još čak 150 hiljada otkaza, procenjuju u Savezu samostalnih sindikata.

Srbija

Izvor: B92, Tanjug

Sreda, 14.09.2011.

15:09

Default images

Sindikalci tvrde da Vlada nije spremna za takav scenario, dok iz Nemanjine stižu poruke da se nove mere mogu očekivati do kraja meseca.

Posle opozicije, Privredne komore i Mlađana Dinkića, vlada je dobila novu kritiku - i to od sindikata. Upozoravaju da posle 200 hiljada otkaza u prvom talasu, bez posla može da ostane još 100 do 150 hiljada ljudi.

„Vlada očito nije spremna za jedno takvo dešavanje i bogu se moli da do toga ne dođe. Onaj ko ne bude razumeo u ovom momentu sindikate i radnike i građane Srbije, on i ne treba da ulazi u politiku i ne treba da ide na izbore. I videćete i rezultate ako ne bude imala razumevanje, koji će biti rezultati izbora“, kaže Orbović. U Vladi tvrde da ne kasne i da se usaglašavaju pa da će do kraja septembra biti ograničeni rokovi plaćanja, a za svež novac u sistemu i kreditiranje izvoza traži se - otvaranje sefa.

„U situaciji kada je novac predviđen za mere vlade - kredite, subvencionisanje - on je potrošen, programi su obustavljeni, nemogućnost je obezbeđivanja dodatnog novca jer bi to kreiralo dodatni deficit, ja lično mislim da je jedini način da se dodatna količina novca upumpa u privredni sistem kroz smanjivanje obavezne rezerve Narodne banke“, kaže ministar ekonomije Nebojša Ćirić.

Orbović tvrdi da bi, ukoliko ne budu preduzete adekvatne mere za sprečavanje negativnih efekata privredne krize, do kraja godine posao moglo da izgubi između 100.000 i 150.000 ljudi.

Orbović takođe tvrdi i da zbog rastuće nelikvidnosti postoji mogućnost da do kraja godine oko 12.000 preduzeća u Srbiji ode u stečaj.

On je podsetio da je u prethodnoj krizi u Srbiji bez posla ostalo oko 200.000 ljudi i upozorio da bi novim otpuštanjima bila teško pogođena ekonomija države i standard građana.

Orbović je rekao da je u periodu od januara do juna ove godine kupovna moć građana Srbije opala između pet do 10 odsto, s obzirom na rastuću tendenciju poskupljenja artikala u maloprodaji.

Podaci SSSS pokazuju da su cene proizvoda i usluga, izražene u evrima, porasle u proseku od tri do 10 procenata, a jedina životna namirnica koja u ovoj godini nije poskupela je jestiva mast, rekao je Orbović.

Cene, čije poskupljenje izuzetno pogađa građane, odnose se na komunalne usluge, naglasio je Orbović i napomenuo da su te cene većim delom pod kontrolom lokalnih samouprava, a manje su pod ingerencijom Vlade Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: