"Ekstremno glupavo rešenje"

Nikola Marjanović, generalni direktor Srbijavoda, kaže da je način podele na Srbijavode i Vojvodinavode - "jedno ekstremno glupavo rešenje".

Srbija

Izvor: Danas

Sreda, 14.09.2011.

00:04

Default images

On naglašava da je u pitanju rešenje koje je prosto nezamislivo bilo gde u svetu.

"Ja vam mogu dati primer: vodoprivredom se upravlja po slivovima. Znači postoji jedna agencija oja upravlja određenim slivom. Znači države se dogovaraju, pa naprave agenciju koja upravlja recimo slivom reke Rajne, ili slivom reke Meze, sve države na kojima se taj sliv nalazi“, kaže Marjanović.

Pored preduzeća Srbijavode od sredine 2002. godine u Srbiji postoje i Vojvodinavode. Ni jedno ni drugo preduzeće nije nadležno za vode Beograda. Beograd je voda za sebe. Srbijavode i Vojvodina vode nisu ni u kakvoj svađi, daleko bile.

Ali, kaže Marjanović, "mi nismo ni u kakvom odnosu. Nigde se ne dodirujemo, nigde se ne preklapamo. Jednostavno to je podeljeno: severno od Save i Dunava i južno od Save i Dunava. I oni su nadležni za taj gore sektor, mi smo nadležni za sektor ispod. Ne računajući Beograd koji je sektor za sebe i to je to“.

Na pitanje sarađuju li Srbijavode i Vojvodinavode poslovno, Marjanović kratko odgovara - "ne“. On zaključuje da "ovo sada - ne valja“, da "administrativnog upravljanja rekom ne može biti, jer reka ne zna gde je granica jedne države ili druge države, jedne opštine ili druge opštine“.

"Nekada kako je bilo nije bilo idealno, ali je makar ličilo na nešto. Imali smo sliv Save i Dunava, imali smo sliv Morave i to je radilo. Da baš ne idealizujem da je to bilo skroz kako valja, ali uz manje popravke, to je moglo da se napravi da bude kako valja“, kaže on.

On bi predložio da se reke vrate svom prirodnom upravljanju, što, smatra, nikakve veze nema sa autonomijom. „Ako Španija i Portugal mogu da se dogovore, pa da jedna institucija upravlja slivovima reka koje se nalaze na teritoriji jedne ili druge države, ne vidim zašto ne bi unutar Srbije mogli o istom modelu da se dogovore“, navodi Marjanović.

"Ja sam Vojvođanin", kaže Marjanović i dodaje da ni na koji način time ne bi bila narušena autonomija Vojvodine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: