Zeleni: Zabraniti GMO u Srbiji

Stranka Zeleni Srbije predlaže novi zakon kojim se zabranjuje proizvodnja, uvoz, korišćenje i promet genetski modifikovanih organizama (GMO).

Srbija

Izvor: Beta

Utorak, 13.09.2011.

09:20

Default images

Ta stranka će tokom septembra Skupštini Srbije uputiti na razmatranje predlog za koji su prikupili više od 30.000 potpisa građana.

Zeleni Srbije naglašavaju da "Srbija sa svojim poljoprivrednim potencijalima može da proizvede dovoljno hrane za još dve zemlje svoje veličine, odnosno da nahrani više od 20 miliona ljudi".

"Naša zemlja treba da se orijentiše u potpunosti na proizvodnju organske i zdrave hrane, da iskoristi prednosti plodnog zemljišta i povoljne klime koje su nam date", piše u saopštenju.

Poseban značaj, kako se navodi, treba da ima proizvodnja autohtonih srpskih poljoprivrednih vrsta grožđa, jabuka i šljiva.

"Ne treba dozvoliti proizvodnju, uvoz, korišćenje i stavljanje u promet genetski modifikovanih organizama i proizvoda od GMO, koji izrazito nepovoljno utiču na zdravlje ljudi i ugrožavaju prirodnu raznovrsnost, po kojoj je Srbija jedan od šest centara biodiverziteta na evropskom nivou", ističe se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: